Írd be, mit keresel:

Fusilli – a tészta, amit a pisai toronynak köszönhetünk

Mi orsótésztának is hívjuk, de fusilli a becsületes neve, és a legenda szerint a csavaros – és a különféle szószokat a lehető legnagyobb felületen felvevő – tésztát egy pisai pékinas készítette először, a formát pedig maga a torony, pontosabban a belsejében futó csigalépcső ihlette.

Cookta - 2021.08.09.
Fusilli – a tészta, amit a pisai toronynak köszönhetünk

Hogy az olaszoknak mennyire fontos a tészta, azt az is bizonyítja, hogy milyen pontosan ismerik az eredetüket és milyen szigorúan tartják magukat a régi tésztakészítési hagyományokhoz. Ha minden igaz, feljegyzések szerint majdnem 800 évre, egészen 1284. február 13-ig nyúlik vissza a fusilli tészta története, amikor a pisai Peciolo pékség Salvius nevű segédje a már majdnem kész – és akkor még nem ferde! – torony csodálatos látványától lenyűgözve elkészítette az első fusillit. A legenda szerint egészen pontosan a torony tetejébe vezető csigalépcső volt az ihlető, aminek segítségével 300 lépéssel felérhetünk a toszkán város tetejére, ahol a teljes zenei skálát felvonultató 7 harang található – nem mellesleg pedig pazar kilátás tárul elénk a toronyból.

Forrás:
Famigliamartelli.it

Salviusnak mindenesetre hálásak lehetnek az olaszok a különös, spirál alakú tésztáért, ők ugyanis úgy tartják, minden raguhoz és szószhoz más tészta illik. Van, amelyikhez elég a spagetti vagy metélt, penne vagy farfalle felülete, hogy felvegyék a fűszeres szósz minden ízét, de van, amikor olyan aromás a „sugo”, hogy nagyobb tésztafelület kell, és pont ilyen a fusilli, ami a sűrűbb és a lágyabb szószokat is tökéletesen felveszi a barázdáiba, csavaraiba.

A tészta neve érdekes módon orsócskát jelent, ami azzal magyarázható, hogy eredete és története idővel kikopott a köztudatból, így mai neve a tészta orsó köré való csavarásából ered. Mivel viszonylag vékonyak a tészta szárnyacskái, ezért elég gyorsan megfő – mindig érdemes betartani a csomagoláson feltüntetett időt –, a csigás alakzata miatt pedig nagyon rugalmas, élvezetes a fogyasztása.

A fusilli történetének újrafelfedezését a Martelli családi tésztamanufaktúrának köszönhetjük, akik majdnem 100 éve készítik Pisa mellett a klasszikus receptúra alapján a kézműves olasz tésztákat.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.