Csupa krém és selymes lágyság, nagyon egyszerű elkészíteni és bármilyen gyümölccsel működik, ez az olaszok legegyszerűbb desszertje, a panna cotta, amit most egy kis fehér csokoládéval turbóztunk fel, a tetejére pedig bazsalikomos barack került.
A panna cotta, vagyis a főtt tejszín egy zseinálisan egyszerű, csupa krém és csábító desszert, tejszín, cukor és zselatin keveréke, amit jól behűtve tálalnak a forró nyári estéken. Önmagában nem túl izgalmas, de iszonyatosan jól variálható, attól függően, milyen fűszerekkel és gyümölccsel bolondítjuk meg.
A tejszínes krémbe most egy kevés fehér csokoládé került, amitől még ellenállhatatlanabb, a kísérő gyümölcsös réteg pedig egy kevés bazsalikommal fűszerezett friss őszibarackos ragu, de igazából bármilyen gyümölcs passzol hozzá, és a fűszerezése is változtatható, gyömbérrel, kardamommal is nagyon finom, és pikk-pakk elkészíthető!
Fehércsokis panna cotta bazsalikomos barackkal
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljanak. Közben a tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, és kevergetve forrpontig melegítjük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliát, a kockára tördelt fehércsokit és a kinyomkodott zselatinlapot, és kézi habverővel addig keverjük, míg teljesen felolvadnak. Poharakba, helyhekbe vagy kis befőttesüvegekbe elosztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőbe tesszük 4-5 órára, hogy teljesen megdermedjenek.
A barackraguhoz a gyümölcsöket egészben forró vízbe tesszük, és 1 percet forrázuk, szűrőkanállal kiemeljk, és hagyjuk kicsit hűlni, majd lehúzzuk a héjukat. A barackokat kimagozzuk, apróra kockázzuk, lábasba tesszük, ráfacsarjuk fél citrom levét, hozzáadjuk a cukrot és a bacsalikomlevelet, és tűzre téve 2-3 percet forraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
Tálalás előtt a barackraguból kivesszük a bazsalikomlevelet, és elosztjuk a jól lehűtött panna cotta tetetején, így kínáljuk.