Írd be, mit keresel:

Milyen összefüggés lehet az alkoholfogyasztás és az éhségérzet között?

Miért van az, hogy alkoholfogyasztás hatására sokszor megéhezik az ember? Van-e bármiféle biológiai vagy egyéb összefüggés az alkohol szervezetbe vitele, illetve az éhségérzet jelentkezése között?

Cookta - 2021.08.13.
Milyen összefüggés lehet az alkoholfogyasztás és az éhségérzet között?

Kimondottan érdekes kérdések ezek, nem igaz? Mi pedig részletes válaszokat fogunk adni rájuk. Nem is szaporítjuk a szót, lássuk inkább a részleteket.

Hazaérsz a munkából pénteken kora este, és az egész héten át tartó megterhelő munka miatt egyszerűen jólesik leheveredni a kanapén. Nyitsz egy üveg finom bort, és épp a kedvenc sorozatod nézésével igyekszel búcsút inteni a fáradtságnak.

Aztán furcsa dolog történik. Hiába ugrottál be vacsorázni hazafelé menet, mégis elkezd mocorogni benned az éhség. Ismerős a helyzet, tapasztaltál már hasonlót? Bizony nem vagy egyedül. Az alkoholfogyasztás és az éhségérzet között ugyanis egészen szoros az összefüggés.

Nem vicc, ténylegesen brit tudósok foglalkoztak ennek a kérdéskörnek a vizsgálatával. Méghozzá elsőként olyan formátumban, hogy kísérleti egereknek adtak alkoholt, majd megfigyelték a viselkedésüket. Az eredmények alapján az alkoholt fogyasztó rágcsálók átlagosan 25%-kal több ételt fogyasztottak azon társaikhoz képest, amelyek egy csepp alkoholt sem ittak.

Forrás: Canva

Úgyhogy a kezdeti eredményeken fellelkesülve a londoni Francis Crick Intézet kutatói a behatóbb vizsgálatokon keresztül jártak utána a dolognak. Bizonyítást nyert az a messze nem elhanyagolható tény, hogy az alkohol serkenti egy olyan idegsejtnek aktivitását, amelyik az éhségérzetért felelős hormon termelésében játszik komolyabb szerepet. Innentől nem is meglepetés, ha éhes leszel egy-két pohár bor után.

Van még egy bizonyíték az éhségérzet és az alkoholfogyasztás közötti összefüggésre.

Ehhez fontos tisztában lenni annak a tényével, hogy az alkoholfogyasztás rendszerint fokozza a gyomorsav szintjét. Viszont az emberi test precíz önszabályozó mechanizmus. Vagyis pontosan tudja azt, hogy az egészséges működés fenntartásához mennyi emésztőnedvre van szükség. Borzasztó egyszerű tehát a képlet. Amint a savszint magasra szökik, a test automatikusan reagál. Vagyis táplálkozásra sarkall annak érdekében, hogy sikerüljön felszívni a feleslegesen termelődött gyomornedvet.

Mit tehetsz ennek az ismeretében? Előre készülhetsz például arra, hogy alkoholt fogyasztva várhatóan éhes leszel. Ha pedig épp egy diéta közepén jársz, ehhez mérten tudsz döntést hozni, mikor milyen mértékben férhet bele egy-egy görbe este.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.