Írd be, mit keresel:

A forrólevegős fritőz előnyei

Egyre több háztartásban törekednek arra, hogy egyre egészségesebb ételek kerüljenek az asztalra. A magyar otthonokban azonban még mindig nagyon sokan használnak nagy mennyiségben zsírt és olajat az ételek elkészítéséhez. Utóbbi visszaszorításában nyújthat óriási segítséget egy forrólevegős fritőz beszerzése, amit sokan nem ismernek, pedig kiváló alternatíva arra, ha drasztikus mértékben csökkentenénk étrendünkben az olajban áztatott ételek mértékét.

Cookta - 2021.08.19.
A forrólevegős fritőz előnyei

Sokan viszont csak azért nem szereznek be egy ilyen eszközt, mert nem hiszik el hatékonyságát, pedig a Teszt Plussz magazin nagy forrólevegős fritőz tesztjéből is kiderült, hogy ma már nagyon sokféle típus közül válogathatunk, az egyes termékek pedig valóban kitűnő alternatívát jelentenek, ha ki akarjuk venni étrendünkből az olajban sült ételeket. Amennyiben most ismerkednénk az olaj nélküli fritőzökkel, érdemes lehet elsőként áttekinteni a kérdéses konyhai gép legfontosabb előnyeit. Lássuk, hogy melyek ezek!

Sütés olaj nélkül

Mint a fentiekben már elhangzott, a forrólevegős fritőz egyik, ha nem a legfontosabb előnye, hogy minden egyes ételt úgy készíthetünk el benne, hogy nem kell hozzá olaj, illetve csak nagyon kis mennyiségben.

A legtöbb fogáshoz csak annyi sütőolaj kell, hogy a gép belsejében keringő forrólevegő ne szárítsa ki az ételt, hanem kellemesen puhává váljon a folyamat során. Általánosságban ez 90-95 százalékkal kevesebb olajfelhasználást jelent egy normál fritőzhöz mérten.

Gyakran eleve nem is kell olajat beleönteni a gépbe, elegendő lesz csupán olajjal megpermetezni az adott finomságot. Mivel csökken a mennyiség, ezért jobb minőségű, relatíve egészségesebb növényi olajtípusokat is vásárolhatunk, így a forrólevegős fritőzben készített finomságok minőségét még magasabb szintre emelhetjük. Mindez akár egy jelentősebb életmódváltás első lépéséhez is kiváló kezdet lehet!

Nincs olaj, nincs olajszag sem

Az olajban való sütés – akár fritőzben, akár fritőz nélkül – egyik legkellemetlenebb hozadéka az egészségügyi aggályok mellett a kellemetlen szag. Az ilyenkor jellemző zsírszag napokig terjeng a lakásban, beissza magát a hajba, a ruhákba, és sajnálatos módon még a szellőztetés sem segít minden esetben, télidőben pedig mindez eleve nem is jelent alternatívát.

A forrólevegős fritőz által azonban a kellemetlen olajszagnak egyszer és mindenkorra búcsút inthetünk.

Az a minimális olaj ugyanis, amit a használat során felhasználunk, folyamatosan a fritőzön belül kering, így az étel megsütésében és megpuhulásában fontos szerepet játszik, de a fritőzből gyakorlatilag nem szivárog ki, így bátran használhatjuk közvetlenül munkába indulás előtt is, az olajszagtól nem kell tartanunk.

Egyenletesebb és alaposabb sütés

A legtöbben azért tartják távol magukat a forrólevegős fritőztől, és esélyt sem adnak neki még kipróbálás szintjén sem, mert el sem tudják képzelni, hogy ezzel a technológiával szintén nagyon ízletes lehet az étel.

Márpedig nemhogy ugyanolyan jó, hanem több szempontból még jobb is lesz a végeredmény egy hagyományos fritőzhöz mérten, és ha bizonytalanok vagyunk, elegendő lehet csak belegondolni, hogy a sütőben is forró levegő kering, tehát a kérdéses konyhai gép valójában nem más, mint egy miniatürizált sütő.

A működési elv tekintetében a forrólevegős fritőz lelke egyébiránt egy nagyon erős fűtőelem, mely képes arra, hogy a gép belsejében található levegőt a megfelelő hőfokra melegítse, amit aztán egy ventilátor segítségével folyamatosan áramoltatni, keringetni kezd odabent. Az étel ettől kifejezetten gyorsan, az olajban való áztatáshoz viszonyítva lényegesen alaposabban és egyenletesebben megsül, miközben esélye sincs arra, hogy megégjen.

Sültkrumpli olaj nélkül

A fritőz kapcsán az egyik legáltalánosabb étel, ami először eszünkbe jut, alighanem a sültkrumpli. Sokan el sem tudják képzelni, hogy ezt másként is el lehet készíteni, tehát nem kell feltétlenül olajban úsztatni hozzá a hasábokra vágott burgonyát. Akár frissen szelt típusról van szó, akár a mélyhűtőből elővett fagyasztott krumpliról, mindkettőt képesek leszünk olaj nélkül, pontosabban egy csipetnyi olajpermettel elkészíteni. A végeredmény pedig garantáltan senkiben sem hagy majd kétségeket, hiszen ugyanolyan jó lesz, mintha hagyományosan készítettük volna.

Persze nemcsak a krumpli, hanem más zöldségek is megsüthetők a forrólevegős fritőzben, a lehetőségek tárháza ezen a téren majdnem végtelen. A zellertől kezdve, a sárgarépán át, a cukkiniig bezárólag gyakorlatilag bármit beletehetünk és megsüthetünk vagy grillezhetünk. Egészen újfajta ízek, nemcsak egészségesebb, hanem finomabb és különlegesebb megoldások várnak így ránk.

Húsok és sütemények is készíthetők benne

Bizonyára mindenki sütött már hagyományos fritőzben kirántott húst, de vélhetően senkinek sem jutott még eszébe süteményt készíteni benne, hiszen gyakorlatilag ez fizikai képtelenség lenne. Nem úgy a forrólevegős fritőzben, mely ezen a téren is nyitva hagyja a kapukat a felhasználók előtt.

Példának okáért egyenesen isteni muffinok süthetők benne, de szinte bármilyen süteményes tésztafélét elkészíthetünk a segítségével, pontosan úgy, mint egy hagyományos légkeverős sütőben.

A húsok tekintetében pedig szintén rengeteg lehetőségünk lesz. Az imént említett kirántottaktól kezdve a hagyományos sülthúsokig bezárólag kipróbálhatunk benne egészen újszerű megoldásokat, legyen szó akár speciális panírokról, akár új pácokról. Garantáltan friss ízeket fedezhetünk majd fel a forrólevegős fritőz által.

Könnyed tisztítás

Míg a hagyományos olajjal működő fritőzök esetén az eszköz tisztítása rengeteg kellemetlenséggel járhat együtt, gyakorlatilag lehetetlenség tisztán tartani őket az állandó olajfröcsögés miatt, addig a forrólevegős fritőznél ilyen problémánk sem lesz. Elfelejthetjük a kellemetlen megjelenésű és nehezen leszedhető olajfoltokat, hiszen esetünkben gyakorlatilag alig használunk ilyesmit a sütés során.

Ezen felül a legtöbb típus úgy lett kialakítva, hogy a kivehető alkatrészek, így a sütőkosár, a tartó, a keverőlapát vagy a fedő egyszerűen elöblíthetők, sőt mosogatógépben is moshatók. Egy nedves rongy vagy szivacs a legtöbb esetben például elegendő lehet ahhoz, hogy a forrólevegős fritőz belső felét mindig tisztán tudjuk tartani.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.