Írd be, mit keresel:

3 különleges kávé, amit otthon is érdemes kipróbálni

Ez a cikk azoknak szól, akik kedvelik a kávét, de az espresso-cappuccino-tejeskávé háromszögön még nem igazán merészkedtek túl. Ezzel a három különleges kávéval mindenképpen érdemes tenni egy próbát. 

Cookta - 2021.09.01.
3 különleges kávé, amit otthon is érdemes kipróbálni

Kávéból számtalan fajta létezik, vannak, akik szinte mindet kipróbálják, de olyanok is akadnak, akik megmaradnak a maguk megszokott, kedvenc italánál. Egyetlen cikkben persze nem lehet minden különlegességet ismertetni – ebből is kimaradt például a flat white kávé, hogy csak egyet említsünk a sok közül. Ennek ellenére jó szívvel ajánljuk ezt a három kávékülönlegességet mindenkinek, aki nyitott az újdonságokra.

Melange

Melange kávé

Melange kávé
Forrás:
pixabay.com

A melange kávéval sokféle változatban találkozhatunk, olyan receptek is keringenek a neten, amelyekbe tojássárgáját vagy konyakot használnak. A legtöbbjük azonban egy dologban megegyezik: méz van bennük. A melange éppen ezért gyakran egy olyan Latte Macchiatóra hajaz (lásd alább), amelyben cukor helyett méz van.

Ez azonban, bármilyen elterjedt is, tévedés: a valódi melange-ban nincsen méz.

Ez a kávé Svájc egyes részei és Hollandia mellett Bécsben is népszerű (erre utal a Wiener Melange elnevezés is). Az osztrák fővárosban azonban sehol sem kínálják mézzel.

Az autentikus melange elkészítéséhez szükségünk lesz egy tejhabosítóra, és érdemes bécsi pörkölésű kávét beszerezni. (Ez egy enyhébb pörkölési mód, amelynél arabicát használnak, és a kávébabok színe halványbarna.) Ebből készítsünk egy espressót 7 g őrölt kávéból 90 fokos víz felhasználásával, 9 bar nyomáson.

Ezután 1 dl tejből készítsünk tejhabot, amit öntsünk egy hőálló üvegpohárba. Egy idő után, ahogy hűl, egy része folyékony állapotban összegyűlik a pohár alján. Ekkor a kávét lassan, óvatosan öntsük bele a pohárba. Érdemes a pohár falára csorgatni vagy egy kanalat a tejes réteg fölé tartva abba folyatni a kávét. Úgy is készíthetjük, hogy először hideg tejet öntünk a pohárba, majd erre kanalazzuk a tejhabot, és az előbb leírtak szerint beleöntjük a kávét.

A végeredmény egy látványos ital, amelyben a kávé elválasztja a két tejréteget. Bár a valódi melange elkészítése itt véget ér, ízlés szerint díszíthetjük csokireszelékkel, megszórhatjuk kakaóporral, de akár csokiöntetet is tehetünk a tetejére.

Filterkávé

Filterkávé

Filterkávé
Forrás:
pixabay.com

A filterkávé több szempontból is kakukktojás. Először is felejtsük el a kávépárnákkal működő és egyéb otthoni masinákat, amire talán sokan gondolnának a név hallatán. Az igazán finom filterkávé ugyanis kézzel, egy pár ezer forintos eszközzel és forró víz felhasználásával készül. Az íze pedig sokkal aromásabb, gyümölcsösebb, lágyabb – nem is hasonlítható az espresso típusú kávék ízéhez.

A filterkávé elkészítéshez szükségünk van az alábbiakra:

  • mérleg,
  • kávéőrlő,
  • üveg kiöntő,
  • Hario V60 szűrőtartó,
  • szűrőpapir,
  • vízmelegítő kancsó.

És persze jó minőségű, megfelelő szemcsenagyságúra őrölt kávéra. Ez kardinális kérdés, mert ha túl finom az őrlemény, nem folyik át rajta a víz, vagy csak nagyon lassan, ha pedig túl durva, akkor túl gyors a folyamat, és nem lesz igazán jó a végeredmény. Az ideális, ha kb. a kristálycukorhoz hasonló szemcsenagyságú az őrlemény, de ezt ki kell tapasztalni.

A Hario V60 filtertartóba tegyük bele a szűrőpapírt, majd szórjunk bele kb. 15 gramm kávéőrleményt. Ezután öntsük rá 2-2,5 dl  90-95 fokos vizet. Fontos, hogy a víz ne legyen melegebb (az kisebb probléma, ha 90 fok alatt van, mint ha 95 fok fölé megy). A vizet ne egyszerre öntsük rá, hanem kb. fél decinként adagolva, nagyjából félperces időközökkel. Az első adag víz ráöntése után közvetlenül viszont tartsunk egy néhány másodperces extra szünetet. Közben pedig keverjük meg egy kiskanállal az őrölt kávét, hogy mindenütt érje a víz.

Ha minden jól megy, a lefolyási idő 3 perc körül van, persze ez változhat a kávé mennyiségétől, fajtájától és a szemcsemérettől függően. A kész kávé azonnal iható, melegen az igazi. Viszont ahogy hűl, újabb aromák jelennek meg az ízében, ezért érdemes később is megkóstolni. Két órán belül azonban mindenképpen fogyasszuk el, ez a kávé kizárólag frissen jó.

(Megjegyezzük, hogy filterkávét nem csak az itt leírt módon, hanem más eljárással, french press kávéfőzővel is készíthetünk.)

Latte Macchiato

Latte Macchiato

Latte Macchiato
Forrás:
Freepik

A Latte Macchiato jelentése “foltos tej”. Vagyis egy igencsak dekoratív, “csíkos” kávéról van szó, amely nem csak finom, de az egyik leglátványosabb kávéital. Kissé nehezebb elkészíteni, mint mondjuk egy ristrettót, de nem lehetetlen, a végeredmény pedig abszolút megéri a fáradtságot.

Először készítsünk egy espressót a melange-nál leírt módon. Ezután főzzünk fel 200-250 ml tejet, amit pihentessünk pár percig, hogy ne legyen olyan forró. A következő lépés, hogy a kávét lassan, finoman csorgassuk a pohárba. Végül egy háromrétegű kávéitalt kapunk:

  • alul a tej,
  • felette a kávé,
  • legfelül pedig a tejhab.

A Latte Macchiatót tehát vétek csészében vagy bögrében felszolgálni, érdemes üvegpohárban elkészíteni, hogy megcsodálhassuk réteges szerkezetét.

Reméljük, a fenti három kávétípus között mindenki megtalálja azt, ami leginkább ízlik neki. Jó kávézást kívánunk!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.