Írd be, mit keresel:

Segítünk választ találni a VPS vagy webtárhely kérdéskörében

Mi alapján érdemes döntést hozni annak kapcsán, hogy éppenséggel a webtárhely, vagy pedig a VPS használata mellett tegyük-e le a voksunkat? Mikor, melyik opció számíthat kedvezőbb választásnak?

Ezzel a kérdéssel foglalkozunk részletesen a bejegyzésben. Részleteiben nézzük meg tehát egyrészt a webtárhely, másrészt a VPS sajátosságait. Ezen felül pedig a köztük lévő választáshoz is adunk néhány praktikus tippet.

Cookta - 2021.09.30.
Segítünk választ találni a VPS vagy webtárhely kérdéskörében

A webtárhely lényege és alapvető hasznossága

A webtárhelyek működésének alapvető sajátossága, hogy egy szerverről akár több száz, vagy több ezer weboldal egyszerre történő futtatása is megoldható. Méghozzá olyan formában, hogy az erőforrások egymás között dinamikusan kerülnek felosztásra.

Mondhatni ennek a folyományaként különféle teljesítménybeli problémák előfordulásával nem árt számolni a webtárhely esetében. Példának okáért nagyon lelassulhat a betöltés akkor, amikor egy-egy webhelyen látványos forgalomnövekedés jelentkezik.

Ennek a kellemetlenségnek az lehet az oka, hogy a szolgáltató kvótákat állít be, illetve a tárhelyek konfigurációját érintő limitált beállítási lehetőségek miatt jelentkezik a lassulás.

Amiért a VPS választása kedvező opciót jelenthet

Annyiban hasonlít a VPS a webtárhelyre, hogy ebben a formátumban is egy nagyobb teljesítményű számítógép erőforrásainak a hasznosítása történik. Vagy legalábbis annak egy része.

VPS-nél ugyanakkor a virtuális környezetekhez rendelt hardveres erőforrás nem dinamikusan változik, ehelyett fixen áll rendelkezésre. Ennek az egyik legfontosabb hozzáadott értéke, hogy az sem jelenthet éppenséggel gondot, ha a felhasználók száma ugrásszerűen megnövekedik.

Úgyhogy tényleg nem a véletlen műve az, ha egy megfelelően optimalizált, VPS-en futtatott weboldal adott esetben gyorsabban és megbízhatóbban képes funkcionálni. Persze a biztonság kedvéért érdemes átgondolni annak a szempontjait, hogy mi alapján célszerű döntést hozni a webtárhely és VPS kérdéskörében.

Hogyan érdemes dönteni a VPS és webtárhely kérdésében?

A várhatóan kisebb látogatottságot generáló weboldalak esetében elég lehet a webtárhely is. Ha ezt a lehetőséget választjuk, a Rackhost oldalán található webtárhely csomagokról bővebben tájékozódhatunk. Ha mondjuk napi pár száz látogatónál nem várunk többet a honlapunkra, blogunkra és a saját felületünkre, akkor webtárhellyel kizárólag az oldalunkra kell koncentrálnunk, a szerver konfigurálása nem visz el időt.

Ha viszont a célok között egy nagyobb látogatottságú weboldal üzemeltetése szerepel, akár egyedi fejlesztésű rendszerrel és rendelkezünk, illetve a megfelelő tudás is rendelkezésre áll a VPS konfigurálásához, akkor már indokoltabb lehet a VPS-t választani.

Egyéni helyzeten, lehetőségeken és preferenciákon múlik tehát főként a választás, hogyha a VPS és a webtárhely kérdés kapcsán szeretnénk optimális döntést hozni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.