Írd be, mit keresel:

A munkaebéd házikoszt és 2-3 kávé – nálatok is?

A monitor előtt, munka közben kapjuk be az ebédet, vagy megadjuk a módját, ebédszünetet tartunk, esetleg járunk egyet a levegőn, és beülünk a kollégákkal egy kifőzdébe? Mennyire fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, milyen a munkahelyi táplálkozási rutin? Egy felmérésből most kiderül.

Cookta - 2021.10.06.
A munkaebéd házikoszt és 2-3 kávé – nálatok is?

A magyar munkavállalók közel fele az íróasztal előtt ülve ebédel, és rengeteg kávét iszik napközben – ezt a nem túl egészséges képet festette le a Profession.hu három évvel ezelőtt kutatása. A cég kíváncsi volt, hogy változtak-e a hazai munkavállalók étkezési szokásai, ezért újra elvégezte a nagy érdeklődést kiváltó felmérést.

A 2017 szeptemberében elvégzett reprezentatív felmérés legérdekesebb megállapításai az alábbiak voltak:

  • A dolgozók többsége (62%) saját bevallása szerint rendszeresen étkezik.
  • A válaszadók 51%-a kétszer vagy többször étkezik a munkahelyén, 43%-uk csak egyszer, 7% azonban egyszer sem! 
  • 24% munkavégzés közben fogyasztja el reggelijét, 37 százalékuk még otthon sort kerít erre.
  • A fiatalabb, húszas éveikben járó munkavállalókra jellemzőbb, hogy kétszer vagy többször étkeznek a munkahelyen, míg az 50–59 évesek körében a legmagasabb (az átlag kétszerese) azok aránya, akik nem szoktak munkahelyen, illetve munkaidőben étkezni.

A többség hazai kosztot ebédel

A legnépszerűbb munkahelyi étkezés továbbra is az ebéd, a dolgozók 84%-a eszik délben a munkahelyén. A válaszadók majdnem 2/3 része otthonról vitt ételt fogyaszt, de ma már csak minden ötödik ember eszik a számítógép előtt ülve. Az ebédszünet megtartása hatalmas javulás a három évvel ezelőtti helyzethez képest, mert akkor azt állapították meg, hogy az emberek 40%-a munka közben kap be néhány falatot. A korábbiakhoz képest némileg emelkedett (6-ról 10%-ra nőtt), de még mindig igen alacsony azok aránya, akik vendéglátóhelyen ebédelnek vagy ételfutártól rendelnek (9%) – ezek a szokások továbbra is a magasabb végzettségűekre és a fővárosban élőkre jellemzőek inkább.

Kávé, kávé, kávé

A rendszeres kávéfogyasztók száma 73%-ról 81-re ugrott, ugyanakkor a 4 vagy több csészével megivók aránya 14%-ról 11-re esett vissza. Ez a kicsiny javulás talán annak is köszönhető, hogy a 30 év alatti munkavállalók között a legnagyobb azok aránya, akik elutasítják a kávézást. Ezzel együtt a kávé továbbra is a munkahelyi rutin része, mivel a dolgozók 46%-a napi 2-3 csészével tartja éberen magát. 

Lassan válunk egészségtudatossá

A fenti adatokat érdekesen egészíti ki, hogy a válaszadók 63%-a saját bevallása szerint az átlagnál nagyobb hangsúlyt fektet az egészséges táplálkozásra, legalább ugyanennyien tanulmányozzák át az élelmiszerek címkéit, 69% pedig nemcsak figyel az elfogyasztott mennyiségre, hanem többet is hajlandó fizetni az egészségesebb táplálékért. 

Forrás: Noguchi.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.