Írd be, mit keresel:

Gumicukor fillérekből, egészségesebben, házilag

A gumicukor alattomos édesség, mert egyszerűen abbahagyhatatlan, és bár olyan kis ártalmatlannak tűnik, valójában egy aromákkal és zselatinnal, némi viasszal és tartósítóval, jó sok ételfestékkel felturbózott cukor, vagyis tök felesleges kalória. De a jó hír, hogy létezik egészséges változata is!

Cookta - 2021.11.03.
Gumicukor fillérekből, egészségesebben, házilag

A sok színes, különféle formájú és ízű gumicukrok mellett ma már kapható bio és vitaminokkal dúsított, egészségesebbnek számító gumicukor, sőt, a vegetáriánusoknak és vegánoknak is kínálnak állati eredetű zselatin helyett növényi agar-agarral vagy almapektinnel készülő zselés cukorkát. Ezek jóval drágábbak, ráadásul a fényes, csábító felületet biztosító viaszt ezek is tartalmaznak, így biztosra csak akkor mehetünk, ha mi magunk készítjük el. Nem lesz ugyanolyan, mint a bolti, jóval puhább, viszont tudjuk, mi van benne!

A gumicukorhoz szükségünk lesz valamilyen lére, zselésítő anyagra és édesítőre. A lé lehet bolti vagy házi szörp, rostos vagy szűrt gyümölcslé, akár frissen facsart vagy préselt és átszűrt gyümölcslé. Szörppel és szűrt gyümölcslével áttetsző gumicukrot kapunk, rostossal nem lesz áttetsző, viszont sokkal ruganyosabb, keményebb és nagyon finom. Zselésítéshez a legegyszerűbb a zselatin, de akit zavar, hogy ennek alapanyaga a szarvasmarha csontja, választhatja az almapektint, igaz, ehhez gyógyszertárba vagy bioboltba kell menni, vagy a tengeri moszatokból kivont agar-agart, ami tiszta növényi alapanyag. Édesítéshez – ha nem elég édes a lé, pl. szörpnél nyugodtan elhagyható a plusz cukor – használhatunk cukrot, mézet, steviát, bármilyen alternatív édesítőt.

A gumicukor készítése roppant egyszerű, az alapanyagokat egyszerűen össze kell melegíteni, majd formába önteni, és hagyni megdermedni. A forma viszont nem mindegy: ne legyen túl nagy és túl mély: lehetőség szerint érdemes szilikon bonbonformát használni, ezeknek formája, mérete is ideális, ráadásul a puha szilikonból könnyedén kifordítható a megdermedt gumicukor.

Gumicukor házilag

Hozzávalók:

  • 2 dl szűrt meggylé (vagy más gyümölcslé)
  • 3 evőkanál zselatin
  • 1 evőkanál méz

Elkészítés: A meggylé felét egy kis forralóba öntjük, felmelegítjük. A másik felében csomómentesre elkeverjük a zselatint, majd a mézzel együtt a meleg meggyléhez öntjük, és kevergetve felforrósítjuk, de forralni nem szabad. Ezután szilikon bonbonformába öntjük, és ha kihűlt, 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy kellően megdermedjen.

A bonbonformából óvatosan kifordítjuk a gumicukrokat, és már fogyaszthatjuk is. Hűtőben tároljuk, mert nincs benne tartósítószer!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.