Írd be, mit keresel:

Gazpacho, a jeges csodaleves

Valóságos vitaminbomba csupa frissítő és alakbarát zöldséggel, és olyan egyszerű elkészíteni, akár egy turmixot. Folyékony salátának is nevezhetnénk a gazpachót, ami hűsít, felpörget és laktat egyszerre, és mindehhez elképesztően finom is.

Cookta - 2021.11.07.
Gazpacho, a jeges csodaleves

A spanyol konyha remeke a gazpacho, igazi adu ász, amit akár magunkkal vihetünk üvegbe zárva munkahelyre vagy strandra, ideális gyors ebéd vagy vacsora, de egy kerti partin vagy baráti grillezésen is mennyei előétel lehet, ráadásul laktóz- és gluténmentes, vegán és egészséges fogás. Ezer változata létezik, de a klasszikus spanyol recept alapja mindig érett, édes paradicsom, egy kis paprika, hagyma, uborka és fokhagyma, amit egy kevés ecettel és olívaolajjal turmixolnak össze. A spanyolok gyakran tesznek bele egy kis kenyeret is, a kenyérbelet összetépkedve adják a zöldségekhez, ami a mixelés során eltűnik: ettől krémesebb, simább, homogénebb lesz.

A zöldségek arányai változhatnak, ahogy a leves sűrűsége is: nincsenek szabályok, a saját ízlésünkre hallgassunk: ha szeretjük, készíthetjük paprikásabbra vagy uborkásabbra, paradicsomosabbra, vadulhatunk a fokhagymával, ha épp azt szeretjük, hígíthatjuk egy kis vízzel vagy zöldségalaplével ivósra, vagy hagyhatjuk sűrűbbre, kanalazhatóra.

Bár igaz, hogy a gazpacho villámleves, hiszen pár perc alatt elkészül, de mindenképpen érdemes a hűtőben pihentetni, hogy az ízek kellően összeérjenek. Az ideális, ha már előző nap megcsináljuk, így le is tud hűlni, és a benne lévő aromák is összesimulnak. Levesbetétként kínálhatunk hozzá apróra kockázott zöldséget vagy főtt tojást, pirított kenyérkockát, krutont, vagy akár megszórhatjuk apróra vágott olajbogyóval is.

Gazpacho

Hozzávalók:

  • 50 dkg érett paradicsom 
  • 1 kígyóuborka 
  • 1 húsos kápia vagy piros kaliforniai paprika
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér
  • 2 evőkanál borecet vagy balzsamecet
  • 3 evőkanál olívaolaj 
  • só, bors

Elkészítés: Egy lábasban vizet forralunk, a paradicsomokat 1 percre beletesszük, majd leszűrjük, hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben az uborkát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felkockázzuk, a paprikát is feldaraboljuk, és mindet egy tálba tesszük. A paradicsom héját lehúzzuk, és a húsát a többi zöldséghez adjuk, hozzátépkedjük a zsemlét vagy kenyeret, alaposan összeforgatjuk, sózzuk és borsozzuk, és 10 percet állni hagyjuk.

Ezután botmixerrel pépesítjük, egészen krémesre, homogénre mixeljük, közben hozzáadjuk az ecetet és az olajat, ha túl sűrű, akkor egy kis vízzel vagy hideg zöldséglevessel hígíthatjuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges, még ízesítjük. 

A hűtőbe tesszük legalább 1 órára, de akár egy egész éjszakára, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek. 

Tálaláskor pirított kenyérkockát vagy felkockázott főtt tojást is kínálhatunk hozzá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.