Írd be, mit keresel:

Roma rádió Magyarországon? Igen, már ilyen is létezik!

Hazánkban a roma kisebbség képviselteti magát a legnagyobb számban. Egy ilyen jelentős etnikumnál pedig érthető, ha igény van olyan médiaszolgáltatókra, melyek az ő hagyományaikat és értékeiket közvetítik a közösség, illetve az érdeklődők számára.

A mindössze néhány éves múltra visszatekintő, de annál sikeresebb Dikh TV után nem is volt kérdés, hogy szükség van egy hasonló tematikájú rádiócsatornára is, így megszületett a Rádió Dikh. 

Cookta - 2022.01.05.
Roma rádió Magyarországon? Igen, már ilyen is létezik!

Hogyan és mikor indult a csatorna?

A Rádió Dikh 2022. januárjában kezdte meg működését, tehát mindössze pár hete hallható csak az éterben. FM-sugárzással a 100.3 frekvencián érhető el, ám ily módon csak Budapest körzetében fogható. Ez azonban ne tántorítsa el a vidéken élőket, ugyanis a Rádió Dikh interneten, az Online Rádió weboldalán keresztül bárhonnan hallgatható, még külföldről is.

A rádiót működtető céget az a Radu Morar hozta létre, aki egyben a már említett Dikh TV, a Sláger TV, Sláger FM, valamint a vadász-horgász tematikájú Fishing&Hunting csatorna tulajdonosa is egyben. 

A rádió célja, hogy a Dikh TV-vel egymást erősítve színvonalas, igényes tartalmakat sugározzanak a roma közösségnek, és mindazoknak, akik érdeklődnek a roma kultúra iránt. 

Erre pedig minden bizonnyal van is igény, hiszen manapság a legnépszerűbb roma előadóművészek általában népes közönség előtt lépnek fel, illetve igen felkapottak a tradicionális roma ételeket kínáló éttermek is. 

Ráadásul ezekre a helyszínekre, eseményekre sok olyan ember is ellátogat, aki ugyan nem roma, viszont érdeklődik a népcsoport zenéje, gasztronómiája, kultúrája iránt.

Mivel várja a hallgatókat a Rádió Dikh?

A csatorna változatos programkínálattal gondoskodik az egész napos szórakozásról, emellett több korosztálynak és érdeklődési körnek is kedvez.

A reggeli vidám, informatív rádiós talkshow-k manapság igen népszerűek, így egyértelmű volt, hogy egy hasonló műsor a roma csatorna palettájáról sem hiányozhat. Ezért a hétköznap reggeleket a Vekker indítja, ami egy szórakoztató közéleti magazin aktualitásokkal, kiemelkedő roma személyiségekkel.

A délelőttöt a Fekete Kávé című program uralja, déltől pedig a Húzd rá cigány nevű műsorban csendülnek fel a klasszikus, “kávéházi” cigányzenék.

Ezután a Dick chaje! következik, amely egy női témákkal foglalkozó, nőknek szóló magazinműsor. A délután további részét pedig a BódikívánságShow élő kívánságműsor és a Roma szalon című kulturális adás színesíti. 

Az esték és a hétvégék pedig a változatos zenei kínálatról szólnak Dj Baxtalo tolmácsolásában. 

“Romákról, nem csak romáknak!”

Nem véletlenül lett a fent idézett mondat a rádió szlogenje. A csatorna ugyanis bár a roma kultúrát jeleníti meg, viszont közel sem csak ők a célközönség. 

A műsorok ugyanis bárki számára érdekesek és szórakoztatóak; aki szereti a roma kultúrát annak azért, mert minőségi tartalmat hallgathat, aki pedig még nem ismeri vagy idegenkedik tőle, az lehetőséget kap arra, hogy megismerhesse a népcsoport kiemelkedő alakjait, figyelemreméltó hagyományait.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.