Írd be, mit keresel:

Ilyen egy minőségi élező

A Spyderco élező speciálisan a Spyderco zsebkések élezéséhez kialakított magas minőségű élező. Az Egyesült Államokban 1978-ban alapított késgyártó cég élezési rendszere eredeti, megbízhatósága felülmúlhatatlan, termékei megbízhatóak.

Cookta - 2022.02.02.
Ilyen egy minőségi élező

A Spyderco élezők funkcionalitása kimagasló

Az Extrametál.hu kínálatában megtalálható Spyderco élezőket olyan maximális funkcionalitás jellemzi, ami kiváló megbízhatósággal párosul. Érdemes ezen előnyöket neked is kihasználni, hiszen a vágóeszközök csak a megfelelő éllel képesek hatékonyak lenni.

Az éllel rendelkező szerszámok közös tulajdonsága, hogy csak akkor rendelkeznek a megfelelő munkavégző képességgel, ha elég élesek. Az élük aktuális állapotáról te magadnak kell gondoskodni, ezért ismerned kell az élezés minden csínját-bínját. 

Az éles eszköz veszélyes ugyan, de az életlenség is balesetveszélyes! A kopott él ugyanis megnehezíti a pontos használatot, ami nagyobb erőkifejtést igényel. Ha a kés megcsúszik, akkor az ezáltal nagyobb erővel csapódik majd a bőrödnek, garantáltan elvágva azt. Hasonlóképpen fokozza a balesetveszélyt az is, ha a feladathoz rosszul választod meg eszközt vagy éltípust. Bizonyos alapanyagokat csak speciális, a feladatra szabott késekkel lehet szeletelni, vágni. 

Élezni tudni kell!

 • Az él jellemzőit számos tényező határozza meg. Ilyen:
 • Az él típusa
 • Az él felülete
 • A vágóél szöge
 • A penge alapanyaga – az acél típusa, összetétele, minősége, az acél hőkezelése

Forrás:
Unsplash

A kézi élezőeszközöket többféleképpen csoportosítják

Durva, nagyoló eszközök:

 • Fenőkövek – ezek általában olcsók, megfelelő minőség esetén jól használhatóak. Mindig vízzel célszerű őket használni.
 • Gyémántporos élezők: áruk jóval magasabb a hagyományos fenőköveknél, de az előnyeik miatt érdemes befektetni a beszerzésükbe. Jól tisztíthatóak, tartósak, többféle méretben és többféle felületi érdességgel kaphatóak, mégis nem túl gyakori, hogy valaki teljes készletet vegyen belőle. Használatuk során kerülni kell a megszokott nyomóerőt munka közben, csak lágyan, finoman kell alkalmazni.
 • Megfeszített csiszolóvászon vagy csiszolópapír: a legolcsóbb megoldás, kis helyen elfér – a praktikum és a funkció párosa.

Közepes érdességű, sorjacsökkentő eszközök

A következő lépés a kialakult sorja eltüntetése.

Erre használhatók a:

 • finom fenőkövek, finom kerámiarudak (pl. Spyderco készletek szürke rudai), rubin poros rudak, gyémántporos élezők finom darabjai
 • Fenőacélok 
 • Görgős, korongos, keményfém-lapkás élezők 
 • Laza bőrszíjak, durvább szövetanyagok, Spyderco fehér rudak

Hogyan kell kést élezni?

A fenőköveket be kell nedvesíteni, mert ezzel a kő nem kopik olyan gyorsasággal, és a csiszolás során keletkezett por nem tud beleragadni a kőbe. Mindig a durvább, alacsonyabb számozású (300-600) köveket használd az első fázisban, a finomabbakat pedig a későbbekben (700+).

A késélezésnek két lépése van: az elsőben kialakítod az új élt, a másodikban sorjázol, azaz az élben lévő mikroszkopikus egyenetlenségeket tünteted el. Fontos, hogy a fenőkő felülete egyenletes legyen. 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.