Írd be, mit keresel:

Milyen ollókra lehet szükség egy háztartásban?

A kés mellett az olló a leggyakrabban használt háztartási vágóeszköz, szinte nincs olyan nap, amikor valamilyen célból ne lenne szükség rá. Egyetlen olló viszont közel sem tud kielégíteni minden igényt, így érdemes belőle többfélét is tartani otthon. Lássuk, hogy milyen típusokat érdemes beszerezni!

Cookta - 2022.02.04.
Milyen ollókra lehet szükség egy háztartásban?

Papírvágó olló

A papírfélék vágásához elengedhetetlen egy precízen vágó, kényelmesen használható olló, mely remek segítőtárs a kreatív alkotásnál, a technikaórán feladott házi feladatoknál, de akár a home office alkalmával elvégzendő feladatok révén is jól jöhet. 

Ám sokszor olyan mindennapi helyzetekben is segítségünkre lehet, mint egy boríték felbontása, egy kartondoboz kinyitása vagy egy ajándék becsomagolása. 

Ám ne feledjük, hogy a papírvágó ollókat kifejezetten a papírfélékhez való használatra tervezték, így ne vágjunk velük vastag, kemény anyagokat (például műanyagot vagy kárpitot), ugyanis így hamar tönkremegy az élük!

A Fiskars ollók a textilek pontos és precíz vágására lettek kifejlesztve.

A Fiskars ollók a textilek pontos és precíz vágására lettek kifejlesztve.
Forrás:
https://www.finnshop.hu/fiskars-classic-ollok

Szabóolló, varróolló

Még ha nem is vagyunk kifejezetten varrótündérek, időnként akkor is meg kell birkózni olyan feladatokkal, mint például egy gomb felvarrása, egy lyuk befoltozása vagy valamilyen textil méretre szabása.

Ez utóbbihoz pedig keresve sem találhatunk jobb eszközt egy szabó- vagy varróollónál, ami ugyancsak megtalálható a Fiskars & Gerber termékek webáruházának Fiskars Classic ollói között. Ezek az eszközök a textilek pontos és precíz vágására lettek kifejlesztve, így egyszerűen tudunk velük dolgozni a különböző fajtájú anyagokon.

Ha pedig a szabás és varrás számunkra inkább kreatív hobbi, akkor érdemes beszerezni egy cikkcakk ollót, amivel díszítővágásokat végezhetünk, illetve egy kézimunkához való ollót is, ami ideális a hímzőfonalak és hímzett kelmék vágásához.

Konyhai olló

Bár a konyhában általában a kés a leggyakrabban használt vágóeszköz, azért időnként itt is hasznát vesszük egy ollónak, amivel sokkal kényelmesebb kibontani például a zacskós élelmiszereket vagy feldarabolni az olyan fűszernövényeket, mint a metélőhagyma, a szárított rozmaring vagy kakukkfű. 

E célokra ne a papírokhoz vagy textilekhez használatos ollókat fogjuk be, hanem legyen egy külön konyhai olló, amit viszont értelemszerűen nem használunk mondjuk csomagolópapír vágására!

Köröm- és hajvágás

Az ollók a szépségápolás területén is igen hasznosak. Aki egy kicsit gyakorlottabb, az otthon is ki tudja igazítani a frizuráját, és egészségügyi vágásban részesíteni a töredező hajvégeket. Ehhez viszont használjunk hajvágó ollót! Az érdes felületű pengéről nem csúsznak le olyan könnyen a hajszálak, így könnyebbé válik az egyenletes vágás, viszont nem roncsolja a hajszálakat.

A körömvágó olló pedig az otthoni manikűrözésben nélkülözhetetlen, hiszen sokkal jobban formára lehet vele igazítani a körmöket, mint egy csipesszel. A normál, egyenes kialakítású helyett választhatjuk a hajlított kivitelt is, ami vágás közben követi a köröm formáját, így egyszerűbb használatot tesz lehetővé, ami nagy segítség lehet például a gyerekek körmének vágásakor.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.