Írd be, mit keresel:

Mi is az a domain?

Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy weboldalt hoznak létre. Lehet, hogy éppen most ért el arra a pontra a vállalkozásuk, hogy szeretnének a fizikai tér helyett online is terjeszkedni. Mások nagyobb ismertségre vágynak, ehhez alapvető fontosságú egy honlap létrehozása. Bármilyen okból is hoz létre valaki honlapot, jó, ha tisztában van az alapfogalmakkal. Az egyik ilyen a domainnév jelentése.

Cookta - 2022.02.13.
Mi is az a domain?

Honnan ered maga a szó?

A domain egy angol szó, onnan lett átemelve a magyar nyelvbe. Eredetileg a latin dominium szóból származik, amely jelentése birtok, uralom vagy tartomány. Az angol domain szó ezzel a jelentéssel rendelkezik.

Van magyar megfelelője?

Ha mindenképpen szeretnénk magyarra fordítani a domain szót, akkor a tartománynév vagy internetes tartománynév kifejezést érdemes használni. A legtöbb szolgáltató azonban nem fordítja le, a RackForesthez hasonlóan domainnévként hivatkozik a dologra.

A magyar regisztrátoroknál találkozhatunk a domén, doménnév, domainév, tartománynév vagy éppen a névtartomány kifejezésekkel is. Kicsit érezhető, hogy ezek valamilyen szintű megerőszakolásai a magyar nyelvnek.

Mi a helyzet a helyesírással?

A tartománynév szó alapján logikus volna az, ha domainnév formában írnánk a szókapcsolatot, amennyiben azt preferáljuk. Végtére is egy birtokos összetételről van szó. Az e-nyelv.hu is erre hivatkozva javasolja az egybeírást a domainnév szó mellett a domainneve, domainnevet szavak esetében is. Sokak szerint azonban teljes mértékig elfogadható a “domain név” alak is.

Forrás:
pixabay.com

Mit jelent, és mire jó a domainnév a gyakorlatban?

A domainnév a net egy behatárolható szeletét leíró megnevezés, az internet egy tartománya. Ha a google.com domainnevet vesszük, akkor ez alá tartozik minden olyan szolgáltatás is, amit nyújt a Google, beleértve a levelezést és a fotókat. Ezek közös ismertetőjegye, hogy mindegyik url-je tartalmazza a google.com részt, hiszen a mail.google.com, maps.google.com vagy a photos.google.com alakban írhatjuk őket a böngészőnk címsorába.

A neten minden egyes eszköz rendelkezik egy azonosítóval, ami csatlakozik rá. Ez az a bizonyos IP cím. Egy normál IP cím alakja 8.8.4.4. Az iPv6 verziójúak pedig így festenek: 2001:4860:4860::8844

Ilyen, és ehhez hasonló IP címeket nem volna könnyű megjegyezni. Éppen erre találták ki a domainneveket. Egy domain egy szó vagy szóösszetétel, esetleg egy mozaikszó, amit sokkal könnyebben észben lehet tartani.

A domainnév felépítése

Felépítésük hierarchikus. Kicsit fordítottnak tűnhet a felépítésük, hiszen a top level domain, azaz legfelsőbb szintű domain voltaképpen a domain végződés. Ilyen a .hu, a .com vagy a .eu. Ezek alá tartozik, a valóságban előttük áll az általunk beregisztrált domain, például egy .hu végződésű domain esetében ez a valami.hu.

Ha rendelkezünk használati joggal a valami.hu kapcsán, akkor azt a domain tulajdonlásának is nevezik. Ilyenkor tetszőlegesen tudunk rendelkezni az adott domain használata felett. Ha szeretnénk, létrehozhatunk aldomaineket is, mint ahogyan tette azt a Google is többek között a mail.google.com esetében.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.