Írd be, mit keresel:

Milyen következményekkel számolhatunk foghiány esetében?

Egyetlen fog elvesztése is számtalan változást von maga után, köztük gyorsan bekövetkező következményekkel, és lassabban kialakuló szövődményekkel is számolnunk kell. A leggyorsabb a fogak közti, ún. ínypapilla sorvadása, mely jelentősen meghatározza a fogbeültetés esztétikai eredményét. 

Cookta - 2022.02.13.
Milyen következményekkel számolhatunk foghiány esetében?

Gyorsan lezajló folyamatok 

A foghiány következményei súlyosak és sokfélék, melyek csak mielőbbi kezeléssel akadályozhatók meg. Mindenképpen fogbeültetésben jártas klinikát érdemes felkeresni, ahol élen járnak az implantációs eljárásokban. A Halász Klinika fogbeültetéses beavatkozásai megoldást jelenthetnek a foghiány következményei ellen, ezáltal megőrizhetjük az ínypapilla csipkézett szerkezetét, és megakadályozhatjuk a csontszövet leépülését. 

Annál több az esélye az eredeti állapot visszaállításának, és egy sajáthoz hasonló szép korona létrehozásának, ha mielőbb segítséget kérünk! Kezeletlenül, elhanyagolt állapotban a csontszövet és az ínycsipke elsorvad, ilyenkor már komplexebb, költségesebb csontpótlásos eljárások is szükségessé válhatnak. Olykor már nem is lehet teljesen helyreállítani a bekövetkezett károkat. 

A foghiány távolabbi területekre is kihat, fogszuvasodást és fogágybetegséget is okozhat. 

Lassabban bekövetkező változások 

Egy másik jelentős következmény a fogak oldalukkal érintkező ún. kontaktpont rendszerének fellazulása, megbomlása. Ennek következtében íny és csonttasakok is kialakulhatnak. 

Gyakori eset, hogy a foghiány miatt előredől egy nagyörlő, így viszont a két állcsont közötti távolság már nem ideális, ez pedig akár éjszakai fogcsikorgatást is vonhat maga után. A fogcsikorgatás még több terhet ró az amúgy is fokozott terhelésnek kitett fogakra. Ez kárt tehet a fogzománcban, ilyenkor repedések, lepattogzások is észlelhetők. Az idejében történő kezeléssel mindez megakadályozható, már a legelején cselekedni kell, mielőtt az ínypapilla és a csontszövet elsorvad! 

Idővel sajnos állkapocs deformitások is kialakulhatnak, ezek pedig szintén olyan következmények, melyek nem fordíthatók vissza. 

Forrás:
pexels.com

A foghiány hatással van az életminőségre is 

Nem csupán az esztétikai változásokkal kell megbirkózni, hanem további egészségügyi hatásokkal is, hiszen a szájüreg és állkapocs érintettsége mellett a távolabb elhelyezkedő izmokra is hatással lehet a foghiány elhanyagoltsága. A rágóízület abnormális működése miatt gyakoribbá válhatnak a migrénes fejfájások, emellett nyaki és vállfájdalom is nehezebbé teheti napjainkat. Ugyanakkor pszichés hatásai is vannak mindennek. Pedig választhatjuk az önfeledt nevetést a feszengős helyett!

A magabiztos, ragyogó mosoly visszanyerhető, de ehhez idejében lépnünk kell!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.