Írd be, mit keresel:

Mit érdemes tudni a macskák bélelzáródásáról?

Ez az állapot akkor alakul ki, ha a macska lenyel valamilyen apró tárgyat, ez lehet gomb, kisméretű játék, gyöngy, de akár szőrlabda lenyelése is előfordulhat a hosszabb szőrű egyedeknél. Pillanatok alatt megtörténhet a baj, és csak később szembesülünk azzal, hogy a cicának bélelzáródása van. 

Cookta - 2022.02.15.
Mit érdemes tudni a macskák bélelzáródásáról?

A bélelzáródás lehet részleges és teljes. Gyakran viszont mindkét esetben a műtét marad az egyetlen megoldás, melyet hosszú otthoni lábadozás követ kímélő étrenddel, például a Petissimo macska gyógytápjaival.

A részleges bélelzáródás tünetei

Sokkal nehezebben ismerhető fel a részleges bélelzáródás, a cica akár napokig is tünetmentes lehet, esetleg néha kisebb hányás, hasfájás jelentkezhet, de időnként még enni is tud. Látszik rajta, hogy valami baj van, de nem egyértelmű, hogy mi az, ezért érdemes orvoshoz vinni. Mivel a cicák belei elég vékonyak, náluk nem túl gyakran fordul elő a részleges, annál inkább a veszélyesebb teljes elzáródás.

A teljes bélelzáródás tünetei

Ebben az esetben a tünetek markánsabbak, heves hányás, hasfájás, akár hasmenés vagy teljes székrekedés, elesettség, étvágytalanság jellemző, ezek nagyon súlyos tünetek és azonnali segítséget igényelnek.

Diagnosztizálása

Történhet hasi ultrahanggal és röntgennel. A hasi ultrahang nem ad pontos képet addig, amíg a belek be nem állnak a megfelelő helyzetbe. A megevett anyag nagyságától és anyagától is függ,hogy a röntgen milyen képet ad, van, amikor csak kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal lehet megállapítani a helyzet súlyosságát. 

Ilyenkor egy kontrasztfolyadékot itatnak a cicával és óránként figyelik a röntgennel az idegen test útját a belekben. A részleges bélelzáródás esetében nehezebb megállapítani a baj okát, van, hogy egy napba is beletelik. Biztos diagnózis esetén az orvos a műtét mellett dönt. A műtét meglehetősen kockázatos, bár a mai technikai és orvosi felkészültség mellett jó eredménnyel végezhető el.

Műtét

Mind a részleges, mind a teljes bélelzáródás csak műtéttel orvosolható. A műtét során  nagyon figyelni kell a sterilitásra és fennállhat a bélelhalás veszélye is. Szerencsére ma már jól felszerelt állatkórházakban, kiváló orvosok végzik ezt a nehéz műtétet. 

A enyhébb esetben bélmetszést kell alkalmazni, ekkor csak egy vágást ejtenek a bél megfelelő részén. Ha a helyzet súlyosabb, egy bélszakasz eltávolításával oldható meg. Ebben az esetben a műtét utáni napok kockázatosak, előfordulhat a belek egymásba csúszása, ami újabb operációt igényel.

Megelőzés

Vegyünk biztonságos macskajátékokat, mászókákat, búvóhelyeket, az apró tárgyakat sose hagyjunk olyan helyen, ahol a cica hozzáférhet, és a gyermekeinket is kérjük meg, hogy pakolják el biztonságos helyre azokat. 

A macskák is nevelhetők, szóljunk rá a cicára, ha valami olyat vesz a szájába, amitől baja eshet. Ha észrevesszük, hogy mégis lenyelt valamit, azonnal vigyük orvoshoz, mert az első húsz percben beadott injekciótól visszahányhatja a lenyelt tárgyat, így megmenekülhet a műtéttől és a lábadozástól. Ha a húsz perc már eltelt, akkor is vigyük el az orvoshoz, mert lehet, hogy az injekció mégis megoldja a problémát.

További hasznos információért látogassa meg a Petissimo Magazint.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.