Írd be, mit keresel:

A munkakabát kiválasztása télen-nyáron

A munkakabát fajtái
Cookta - 2022.02.22.
A munkakabát kiválasztása télen-nyáron

A munkakabát elkellhet télen-nyáron, az viszont nem mindegy, milyen anyagból van. A legjobb munkakabát képlete egyszerű: télen tartson melegen, nyáron viszont adjon elegendő biztonságot a kemikáliák, vegyszerek, savak vagy a lángok ellen. A munkakabát ugyanis nem csak a tél jellemző kiegészítője – például a tűzoltók számára, vagy azoknak, akik hegesztéssel foglalkoznak, nyáron is az alapfelszerelés része kell, hogy legyen!

munkakabát kiválasztásának elsődleges szempontja mindig az, hogy milyen célból választjuk azt. Ha télre kell, akkor tartson melegen, védje a derekat, lehet gallérja, védjen a széltől és lehetőleg vízálló is legyen. A nyári munkakabát vagy munkadzseki szükséges lehet például a szakács szakmában, de akár kültéri munkához is jól jöhet. Az esőkabátok nyáron is közkedveltek, hiszen egy-egy nagyobb vihar és esőzés esetén megfelelő védelmet biztosítanak a víz ellen.

Léteznek olyan munkakabátok is, amelyeknek lecipzározható az ujjuk. Ez azért kiváló megoldás, mert ebben az esetben nem melegíti a karokat, viszont a mellkas, has rész továbbra is védve van – szintén nyáron lehet jó választás. A munkakabát ugyanis akkor lesz jó választás, ha kényelmes és praktikus is egyben – ha ez a kettő nem teljesül, akkor mellé nyúlunk a kiválasztásánál.

A munkakabátok anyaga

Alapvetően a legjobb, ha pamut és polyester anyagú kabátokat választunk, de anyag tekintetében óriási a szórás, amelyet az alábbi szempontok jelentősen befolyásolnak:

  • Mi a funkciója – ha ugyanis amellett, hogy biztonságos a hegesztő szakember számára, még széldzsekiként is funkcionálnia kell, akkor érdemes lehet egy sokkal könnyebb, de lángálló és antisztatikus anyagot választani.
  • Milyen időjárási körülményekre készül – télen a munkakabát vastagabb pamutból kell, hogy készüljön, amelynek van víz lepergető rétege is. A legfontosabb a szakember melegen tartása!
  • Milyen munkakörülményekre készül – ha munkavállalóink savakkal, vegyszerekkel, kemikáliákkal dolgoznak, akkor elengedhetetlen, hogy a munkakabát saválló és antisztatikus legyen. Az autószerelőnek egy könnyebb anyagú munkakabát javasolt, mert az könnyebb mozgathatóságot biztosít, amire szükség van, míg egy szakácsdzsekinél a megfelelő zseb kialakítása az elsődleges szempont.

Az éjszakai munkavégzés során elengedhetetlen a láthatósági mellény vagy munkakabát viselése. Kiemelten baleset-, illetve életveszélyes az, ha nem látnak minket, ezért kötelező a láthatósági munkakabát hordása éjszakai műszak során! A télen viselt munkakabát esetén téli bélés mindenképp szükséges, esős, záporos időszakban vízálló ruha ajánlott. Faipari munka esetén a vágásbiztos munkakabát nélkülözhetetlen. Minden munkakör és munkakörülmény más és más munkakabátot igényel, hiszen változó az, hogy milyen feladatot kell betöltenie. Emellett férfi és női munkakabátok, vagy akár uniszex változatok is elérhetőek a piacon.

A nők esetén a munkakabát kiválasztásánál szintén fontos szempont az, hogy milyen a fazonja, annak kialakítása. Nőként különösen fontos az, hogy gumírozott derekú legyen, így védve a veséket és a hátat a hidegtől. Nyáron pedig a melegen tartás nem szempont – a munkakabát az adott iparági szabványnak feleljen meg és biztonságot, védelmet biztosítson a munkavállalónak.

Férfiak esetén a könnyű mozgásszabadság biztosítása fontos, ha a munkakör olyan, de például egy biztonsági őr vagy portás esetén inkább a melegen tartás az elsődleges szempont. Érdemes emellett a cég színeinek megfelelő színeket választani, valamint logóztatni is a munkakabátot. Ezáltal a munkatársaink valóban a céget képviselik és annak lesznek arcai – ezáltal pedig professzionálisnak és megbízhatónak fognak tűnni!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.