Gyönyörű és karcsú, törékeny és stílusos, kedves és szellemes – mindannyiunk arcára mosolyt csal, ha megpillantjuk a mindig szeretni való Audrey Hepburn fotóját, vagy leülünk bármelyik, soha nem öregedő filmjét megnézni. A tündéri szépség és kedvesség ráadásul a főzésben is remekelt!
Ki gondolná, hogy a szépséges és mindig elegáns hollywoodi színésznő imádott kertészkedni és főzni, rajongott az olasz életérzésért és otthonosságért? Márpedig így van, és ezt el is kell hinnünk, hiszen fia mesélt minderről Audrey at Home, vagyis Audrey otthon című könyvében. Nagyon egyszerű, házias és praktikus volt a mindennapokban, és a gyönyörű Valentino és Givenchy ruhákat is örömmel lecserélte otthon egy egyszerű farmerre. Luca Dotti, Audrey Hepburn fia azt is elmeséli, hogy édesanyja azért ragaszkodott ahhoz, hogy ha egyszerű, házias és főleg olaszos otthon az étel, azért mindig legyen nagyon dekoratívan terítve és tálalva.
Audrey odáig volt az olaszos életérzésért: férjét és fia apját egy olasz pszichiáterben találta meg, és a szerencsés Andrea Dotti mellett Audrey élete igazán kiteljesedhetett nőként is. Csodálatos kertet ápolt az ünnepelt hollyvoodi színésznő, lelkesen tevékenykedett a konyhában, a vendégségek alkalmával pedig minden fogáshoz családi anekdota is kapcsolódott. Luca azt is elmeséli, hogy édesanyja, Audrey kérése minden filmforgatás után az volt, hogy hazaérkezésére paradicsomos spagetti készüljön. Az a bizonyos, amit a legjobban szeretett.
Luca Dotti Audrey at Home: Memories of My Mother's Kitchen (Audrey otthon: emlékek anyám konyhájáról) könyve alapján következik Audrey Hepburn legkedvesebb ételének receptje!
Audrey Hepburn kedvenc paradicsomos spagettije
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát, a répát és a szárzellert megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a felhevített olajon elkezdjük párolni. A szárról lecsipkedett bazsalikomlevelek felét finomra vágva hozzáadjuk, néhány percig kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk a konzervparadicsomokat is, sózzuk, és gyenge tűzön, lefedve 30 percig pároljuk.
Közben egy másik edényben bőséges vizet forralunk, sózzuk, és a spagettit ebben a vízben főzzük al dentére, vagyis fogkeményre.
Közben a paradicsomszószt átkeverjük, megkóstoljuk, egy csipetnyi cukorral és őrölt borssal ízesíthetjük, ha nagyon darabos, akkor fakanállal vagy akár botmixerrel krémesíthetjük, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a maradék finomra vágott bazsalikomot.
A tésztát leszűrjük, kevés olívaolajjal összeforgatjuk, majd a tányérba szedjük, a paradicsomos szósszal bőségesen megpakoljuk, majd frissen parmezánt reszelünk rá bőségesen.
Ha még nem láttátok vagy újranéznétek, akkor a paradicsomos spagetti mellé nézzétek meg az Álom luxuskivitelbent!