Írd be, mit keresel:

Kalácsszív fűszeresen – illatos töltelék puha kelt tészta ölelésében

A kakaós csiga mindenki nagy kedvence, de különleges alkalmakkor – vagy bármikor, amikor egy kicsit kényeztetnénk szeretteinket – érdemes egy kicsit felturbózni, variálni. Pár apró változtatás, a különbség és a hatás viszont hatalmas!

Cookta - 2022.02.25.
Kalácsszív fűszeresen – illatos töltelék puha kelt tészta ölelésében

A sülő kelt tészta illata mindig mosolyt csak az arcokra és az otthonosság meghittségével tölt el mindenkit, legyen az pogácsa, kifli, még inkább, ha édes kalács, bukta, briós. Ha pedig egy kis fűszert is csempészünk bele, egészsen ünnepivé teszi az alkalmat, legyen az hétvégi reggeli vagy uzsonna.

Az igaz, hogy a kelt tészta nem pikk-pakk villámdesszert, mert keleszteni mindenképpen kell, de a dagasztáson és a formázáson túl sok macerát nem igényel, legfeljebb egy langyos-meleg helyet, ahol szépen meg tud kelni. A klasszikus kakaós és fahéjas csiga helyett pedig néha érdemes kicsit különlegesebb péksüteményt is készíteni belőle: például egy illatos, kakaós kelt szívet, ami csiga is meg nem is – egyrészt igen, mert csavarodik, az illatos és fűszeres tölteléket körülöleli a puha kelt tészta, másrészt sokkal szemet gyönyörködtetőbb a szív alakúra formázott sütemény.

Pluszmunkánk nem nagyon van vele egy klasszikus kakaós vagy fahéjas csigához képest: a töltelékhez a kakaó mellé egy kis fahéjat, mézeskalács-fűszerkeveréket, vaníliás cukrot, illetve ha van, akkor egy kis őrölt gyömbért kell csupán keverni. A formázás pedig gyerekjáték: két oldalról tekerjük fel a tésztát, majd szeletelés után formázzuk egy kicsit, és máris megvan a „szív küldi” illatos péksütemény. Vagyis majdnem – de a többi már a sütő dolga!

Kakaós-fűszeres kelt szívek

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 7 g (1 csomag) porélesztő
  • 2,5 dl tej
  • 7 dkg cukor
  • 7 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 7 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék

A kenéshez:

  • 1 tojássárga
  • 5 evőkanál tej

Elkészítés: A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a porélesztőt elkeverjük benne. A vajat félpuhára olvasztjuk, a liszthez adjuk a cukorral és az élesztős tejjel, dagasztófejes robotgéppel simára kidolgozzuk. Konyharuhával letakarva langyos helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. 

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük a vaníliás cukorral, a kakaóporral, a fahéjjal, az őrölt gyömbérrel és a mézeskalács-fűszerkeverékkel.

Ha megkelt a tészta, lisztezett munkafelületen kicsit átgyúrjuk, majd téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a kakaós-fűszeres vajjal, majd a tésztát a hosszanti irányban két oldalról feltekerjük úgy, hogy középen összeérjen a két tekercs. Éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és sütőpapírral borított tepsibe emeljük át óvatosan a dupla csigákat, mindegyiket oldalról összenyomjuk kissé, majd alul kissé összecsippentjük a tésztát, hogy csúcsosabb szív formát kapjunk. Még 20 percet pihentetjük langyos helyen.

Ezután a tojássárgát elkeverjük 4-5 evőkanál tejjel, és lekenjük vele a szíveket. 200 fokos sütőbe toljuk, a sütő aljába egy fémtálkába 2-3 deci vizet teszünk, és kb. 25 perc alatt megsütjük. A vízből keletkező gőz segít, hogy minél könnyebb, puhább legyen majd a sütemény. 

Ha szép piros, aranyló, kivesszük, hűlni hagyjuk, majd langyosan, hidegen tálaljuk, lenyűgözve szeretteinket.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.