A karydopita a görögök egyik kedvelt süteménye, diós, fűszeres, puha, és az a különlegessége, hogy sütés után egy aromás cukorsziruppal kell meglocsolni, amit a forró tészta felszív, és hihetetlenül puha és zamatos lesz.
Köztudott, hogy a keleti desszertek nagyon édesek, a mi ízlésünknek tán túlságosan is, így van ez a karydopita esetében is, amit a helyiek többnyire egészen tocsogósan készítenek. Mi alaposan csökkentettük a szirup és a cukor mennyiségét is, mert így simán meg lehet enni belőle egy adagot – cukorsokk nélkül. 🙂
A szirup egyébként nagyon jót tesz a sütinek, ezt a mennyiséget teljesen felszívja, és nemcsak puhává és szaftossá teszi a diós csemegét, de fűszeres aromákkal is gazdagítja.
Szirupos diós piskóta
Hozzávalók:
A sziruphoz:
A diós piskótához:
Elkészítés: A sziruphoz a méz kivételével az összes alapanyagot egy kis forralóba tesszük, tűzre tesszük, és felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a mézet, félretesszük, hogy a fűszerek aromái kiázzanak.
A sütihez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verjük. A maradék cukrot a tojássárgákhoz adjuk, és fehéredésig, egészen habosra verjük.
A dió felét megdaráljuk, a maradékot darabosra vágjuk, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a búzadarát, a lisztet és a sütőport, összekeverjük, majd a cukros tojássárgához adjuk, spatulával összekeverjük. Ezután 2-3 evőkanál tojáshabbal fellazítjuk, majd az összes habot óvatosan beleforgatjuk.
A masszát kikent, lisztezett tepsibe vagy sütőtálba öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve még forrón meglocsoljuk a leszűrt sziruppal, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd darabolt dióval megszórva, kockára vágva tálaljuk.