Kevés halat eszünk, pedig nagyon egészséges és sovány fehérjeforrás. Csak azt gondoljuk, hogy szálkás, drága, erőteljes a szaga, a gyerekek nem eszik meg. Ez mind nem igaz, ha a megfelelő halat a megfelelő módon készítjük – például ezzel a recepttel.
A tőkehalat fagyasztva az összes hiper-szuper bolt kínálatában megtaláljuk, ez az egyik legpénztárcabarátabb halféle. Érdemes tudni róla, hogy a legfehérebb, legsoványabb tengeri halak egyike, ugyancsak magas fehérjetartalommal. Szálkát filézve egyáltalán nem tartalmaz, és nem is intenzív ízű-szagú hal. Nagyon finom, omlós, jól felveszi a fűszereket.
Mivel zsiradékot egyáltalán nem tartalmaz, nagyon könnyű túlsütni, kiszárítani, szárazzá tenni – vagyis nehéz jól elkészíteni, de csak azért, mert tényleg röviden szabad sütni ahhoz, hogy kellően omlós, szaftos maradjon. Nagyon finom kis citrommal, csilivel, de pácolhatjuk egy kis fokhagymás olajjal is.
A filéket megsüthetjük fóliába csomagolva, így gőzölődik-sül egyszerre, készíthetünk belőle halfasírtot vagy fish&chipset, de ezt a nagyon ropogós, sütőben sült gluténmentes halrudacskát is szívből ajánljuk. Isteni, gyors, pofonegyszerű és olajszag sem lesz a lakásban, viszont belül omlós lesz a joghurtos pácnak köszönhetően, a bunda pedig ropogós a kukoricás bunda miatt. Nagyon finom!
Ropogós halrudacskák
Hozzávalók:
Elkészítés: A halfiléket kiolvasztjuk, papírtörlővel leszárítjuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, tálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk citromlével, majd az olvasztott vaj felét és a joghurtot hozzáadjuk, összeforgatjuk.
A kukoricalisztet és a kukoricadarát egy tányérba kanalazzuk, összekeverjük, egy sütőpapírral bélelt tepsit a maradék olvasztott vajjal alaposan kikenünk.
A halcsíkokat kukoricás keverékben megforgatjuk, majd a tepsibe rakosgatjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, 10 perc után átfordítjuk, és még 5 percig sütjük.
Azonnal tálaljuk egy nagy adag salátával vagy ízlés szerinti körettel, mártogatóssal.