Írd be, mit keresel:

A géneken múlik, hogy kiből lesz matekzseni?

A matematika olyan tantárgy, amit sokan szeretnek, de talán nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy többen vannak azok, akik nem. Sajnos (vagy éppen szerencsére) a matematika nélkülözhetetlen a mindennapjainkban, így bizonyos mértékig muszáj foglalkoznunk vele. Számos más tudományban is visszaköszönnek az elméletek, képletek, de egy bolti vásárlásra is elég gondolni, hogy miért olyan fontos. 

Cookta - 2022.03.04.
A géneken múlik, hogy kiből lesz matekzseni?

Már a születés előtt eldől

Egy klinikai kutatás bebizonyította, hogy létezik olyan gén, amely egyes személyeket hajlamossá tesz a matematikai szorongásra. Ha ezeket az embereket negatív behatás éri ezzel a tudománnyal kapcsolatban, a későbbiekben sokkal jobban megnehezíti a megértését és tanulását. Előzd meg az esetleges későbbi rossz tapasztalatokat, és kezdd el a számokra hangolni csemetéd a Játékliget webáruház matematikai játékaival.

A gén csak a hajlamot mutatja

Ugyanakkor azt is fontos megemlíteni, hogy ugyanez a vizsgálat arra is rávilágított, hogy a gén csak a hajlamot mutatja az egyénben, attól még, hogy ez jelen van, nem feltétlenül alakul ki szorongás a matek ellen. A környezet hozzáállása, hogy a szülőnek milyen irányultságú megjegyzései vannak erre vonatkozóan, a pedagógus személyisége legalább ilyen meghatározó abban, hogy a lurkó élvezni és szeretni fogja ezt a tantárgyat vagy rettegni fog tőle. Természetesen ezt további egyéni adottságok is befolyásolják; például hogy állapítottak-e meg a csemeténél számolási zavart, vagy kifejezetten élvezi a példák megoldását? 

Mennyi az annyi?

2-3 éves korban kezd a gyermekeknél az úgynevezett számfogalom kialakulni. Ez azt jelenti, hogy ha azt mondjuk, hogy három kiscica, akkor ő is a hármas számra gondol, nem pedig csak sejti, hogy az több, mint egy. Ilyenkor már elkezdhettek kicsit számolgatni otthon: gyűjtsetek 5 kavicsot, abból fessetek be kettőt. A tízes számrendszert hagyd középső csoportos korára, viszont az ügyes nagycsoportos egyszerűbb műveleteket is el tud végezni. Persze játékosan, szemléltetve, akár az ujjacskáival, akár máshogy. 

Nem lehet elég korán kezdeni

Már egészen kicsi kortól bevonhatod őt a matematika rejtelmeibe, először persze csak úgy, hogy például megszámolod, hány cikkelyre vágod az almát. Aztán, ahogy cseperedik, kiválaszthatja a boltban a legkisebb és a legnagyobb banánt. Nézegethettek számolós könyveket, aztán kirakhattok ti is hat plüsst meg nyolc építőkockát, figyeljétek meg, melyik a több. Az is a matematikai gondolkodás része, ha valamilyen tulajdonság alapján csoportosítunk. Építsetek csak zöld kockákból valamit, vagy ma az ágyon csak fehér plüssök lehetnek. Sorrendet is alkothattok: tegyetek egymás mellé egy piros kisautót, egy kéket, egy sárgát. Aztán megint pirosat, a gyerkőc pedig folytassa a sort. Mivel közösen csináljátok, gyermekednek ez is jó móka lesz.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.