Akármilyen csodakrémeket is kenünk az arcunkra, sose felejtsük el, hogy bőrünk egészségét, feszességét, zsírosságát vagy épp szárazságát nagyban befolyásolja, hogy mit eszünk. A bőrszépítést érdemes a konyhában kezdeni, mindjárt mondjuk is, hogyan!
A különféle krémek jótékonyan hathatnak a bőrre, de nem tudják pótolni a bőr megújulásához és egészségéhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket. A drága kencék helyett együnk inkább sok zöldséget, gyümölcsöt, jó gabonákat és könnyű tejtermékeket.
C-vitamin
Ez a vitamin nemcsak antioxidánsként őre a bőrnek, hanem segíti a kollagén termelődését, vagyis segít megőrizni a bőr feszeségét, fiatalságát. A legtöbb C-vitamint a citrusokban, kiviben, almában, feketeribizliben és a savanyú káposztában találjuk, de jó forrás a brokkoli és a paprika is.
E-vitamin
Igazi sejtvédő vitamin, elsősorban a szabadgyökökkel szemben véd, bőrregeneráló hatású, segíti az egészséges bőr megújulását és ruganyosságát. Lejobb forrásai a különféle olajos magvak és hidegen sajtolt olajak, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanunk mandulát, diót, napraforgómagot, de a tojás és a búzacsíra is kimondottan gazdag E-vitamin-forrás.
Karotinoidok
Minden színes – sárga, narancssárga és zöld – gyümölcs és zöldség gazdag karotinoid-forrás, ezeknek rendszeres fogyasztása védi a bőrt, természetes fényvédőként is működnek, emellett erős antioxidáns hatással is bírnak. Sárgarépa, sütőtök, kelkáposzta, brokkoli, spenót, paradicsom a legjobb forrásai, ezeket ráadásul egyszerűen beszerezhetjük, és változatosan tudjuk elkészíteni.
B-vitaminok
A B-vitaminok megkerülhetetlenek, ha a szép bőrről van szó. Egyrészt minden sejtnek szüksége van rájuk a megfelelő működéshez, különösen az idegrendszernek, de a bőr egészsége, a bőrszövet vérkeringése is az ő felelőssége, hiánya sápadságot, bőrszárazságot, gyulladást okozhat, felelős a pattanásos bőrért is, ezért érdemes kiemelten figyelni a fogyasztására. Hogy miben találhatóak B-vitaminok?