Írd be, mit keresel:

Ennivaló szépítőszerek

Akármilyen csodakrémeket is kenünk az arcunkra, sose felejtsük el, hogy bőrünk egészségét, feszességét, zsírosságát vagy épp szárazságát nagyban befolyásolja, hogy mit eszünk. A bőrszépítést érdemes a konyhában kezdeni, mindjárt mondjuk is, hogyan!

Cookta - 2022.03.10.
Ennivaló szépítőszerek

A különféle krémek jótékonyan hathatnak a bőrre, de nem tudják pótolni a bőr megújulásához és egészségéhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket. A drága kencék helyett együnk inkább sok zöldséget, gyümölcsöt, jó gabonákat és könnyű tejtermékeket.

C-vitamin

Ez a vitamin nemcsak antioxidánsként őre a bőrnek, hanem segíti a kollagén termelődését, vagyis segít megőrizni a bőr feszeségét, fiatalságát. A legtöbb C-vitamint a citrusokban, kiviben, almában, feketeribizliben és a savanyú káposztában találjuk, de jó forrás a brokkoli és a paprika is.

E-vitamin

Igazi sejtvédő vitamin, elsősorban a szabadgyökökkel szemben véd, bőrregeneráló hatású, segíti az egészséges bőr megújulását és ruganyosságát. Lejobb forrásai a különféle olajos magvak és hidegen sajtolt olajak, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanunk mandulát, diót, napraforgómagot, de a tojás és a búzacsíra is kimondottan gazdag E-vitamin-forrás.

Karotinoidok

Minden színes – sárga, narancssárga és zöld – gyümölcs és zöldség gazdag karotinoid-forrás, ezeknek rendszeres fogyasztása védi a bőrt, természetes fényvédőként is működnek, emellett erős antioxidáns hatással is bírnak. Sárgarépa, sütőtök, kelkáposzta, brokkoli, spenót, paradicsom a legjobb forrásai, ezeket ráadásul egyszerűen beszerezhetjük, és változatosan tudjuk elkészíteni.

B-vitaminok

A B-vitaminok megkerülhetetlenek, ha a szép bőrről van szó. Egyrészt minden sejtnek szüksége van rájuk a megfelelő működéshez, különösen az idegrendszernek, de a bőr egészsége, a bőrszövet vérkeringése is az ő felelőssége, hiánya sápadságot, bőrszárazságot, gyulladást okozhat, felelős a pattanásos bőrért is, ezért érdemes kiemelten figyelni a fogyasztására. Hogy miben találhatóak B-vitaminok?

  • B1- és B2-vitamin: élesztő, hüvelyesek, burgonya, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak
  • B3-vitamin: spenót, bab, zöldborsó, mogyoró, teljes kiőrlésű gabonák, olajok
  • B6: banán, élesztő, búzacsíra, barnarizs, csonthéjasok
  • B12: gabonacsíra, tojás, teljes kiőrlésű gabonák

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.