A klasszikusokból kombinált sütik mindig nagy sikert aratnak, különösen akkor, ha legalább az egyik csokis. Biztosak vagyunk abban, hogy ez a brownie–sajttorta kombó is elnyeri a tetszéseteket!
Vannak, akiknek a brownie túl édes, oké, hogy csokis, de nem túl izgalmas. Viszont egy kis könnyű krémsajtos réteggel, egy citromhéjjal megbolondított friss cheesecake-kel nagyon jól ellenpontozható az intenzív csokisság.
Mivel mind a brownie, mind a cheesecake könnyen előkészíthető, így nem macerás ez az isteni süti, a sajttortához úgyis kellene valamilyen kekszes alapot készíteni. A brownie-réteg készül elsőként, és amíg ezt egy kicsit elősütjük, kikeverhető a krémsajtos réteg.
A brownie–cheesecake duónak egyetlen hibája, hogy nem ehetjük azonnal: érdemes behűteni, hogy a sajtkrémes réteg kellően megdermedjen, elérje a tökéletes állagot – eközben pedig fellazítja brownie-t –, és az ízek kicsit összeérnek.
Brownie–cheesecake duplasüti
Hozzávalók:
A brownie-réteghez:
A cheesecake-réteghez:
Elkészítés: Az alsó brownie-réteghez a csokoládét felkockázzuk, a vajjal együtt tálba tesszük, és gőz fölött kevergetve megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és a tejet, habverővel elkeverjük, majd a tojásokat is belekeverjük, végül a liszttel is simára keverjük.
Egy kapcsos tortaformát vagy egy kisebb tepsit kikenünk, lisztezünk – vagy sütőpapírral kibélelünk, és a csokis tésztamasszát beleöntjük. 170 fokos sütőbe toljuk, és 20 percig sütjük, közben előkészítjük a következő réteget.
A sajttortás réteghez a tojásokat a cukorral egy keverőtálban habosra keverjük, hozzáadjuk a krémsajtot és a tejfölt, a vanília-kivonatot és a reszelt citromhéjat, és krémesre, simára keverjük.
Az elősütött brownie-alapra öntjük a krémsajtos masszát, elsimítjuk, és még 20–25 percre visszatoljuk a 170 fokosra mérsékelt sütőbe.
Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, akár egy éjszakát is pihentethetjük – jót tesz neki: a krémsajtos réteg összeáll, miközben jól összeérnek ízei a csokis réteggel.