Írd be, mit keresel:

Az indiai fűszerezés ott kezdődik, ahol a magyarok abbahagyják – Te hogyan fűszerezed az ételt?

A különböző kultúrák és népek gasztronómiája rendkívül változatos és eltérő. Ennek része természetesen az is, hogy hogyan fűszerezzük az ételeket. Annyit talán mindenki tud, hogy a keleti konyha elég sok fűszert használ, de azt talán kevesebben, hogy a technika sem mindegy. Íme a legfontosabb tudnivalók:

Cookta - 2022.03.14.
Az indiai fűszerezés ott kezdődik, ahol a magyarok abbahagyják – Te hogyan fűszerezed az ételt?

Mi magyarok általában a főzés közepén vagy végén fűszerezzük az ételeket, a legelején nagyon ritkán. Ez a legtöbb nyugati kultúrában így van. Ám keleten, Indiában egészen más alapokon nyugszik a fűszerezés szokása. Ők többször fűszerezik az ételeiket, és hitük szerint a különböző fűszerek különböző módon felhasználva számos egészségügyi javat is nyújtanak a fogyasztó számára.

Lássuk tehát az indiai fűszerezést:

Csonsz – avagy a fűszeralap

Az indiai konyha ételei jellegzetesen és erősen fűszeresek. Ennek egyik eleme a csonsz, vagyis a fűszeralap, amelyet közvetlenül az étel elkészítésének legelején készítenek. Ez általában olajon pirított fűszereket takar, nem is akármilyen sorrendben. Elsőként az egész fűszerek kerülnek az olajba, majd amikor ezek kipattogtak, vagy megpirultak, akkor jönnek a porfűszerek. Ezekkel a megégés lehetősége miatt egyébként is óvatosan kell bánni. Általában minden ételnek van fűszeralapja, erre kerül rá később a hús vagy a zöldség.

Tipikus csonsz fűszerek például a fekete mustármag, az egész római kömény, az asafoetida vagy hing, illetve a curry levél is.

Fűszerek

Fűszerek
Forrás:
Pexels

Masala – a fűszerkeverék

A keleti konyhák szinte mindegyikében található valamilyen fűszerkeverék. A legismertebb a kínai ötfűszer keverék, valamint az indiai garam masala, de ezeken kívül régiótól és az étel típusától függően más keverékek is léteznek. Ezek – mivel főleg már pirított porfűszerekből állnak – általában már a főzés középső, vagy végső szakaszában kerülnek az ételbe. A csonsztól ez teljesen független, sokszor egy ételben mindkét fűszerezési technika megjelenik. Néhány ismertebb fűszerkeverék: Sambhar Masala, Curry, Pulao Masala, Chat Masala.

Utólagos fűszerezés

Néhány fűszert az indiaiak akkor raknak bele az ételbe, ha már az le lett véve a tűzről. Ennek az az oka, hogy ezeknek a fűszereknek olyan ízt, vagy hatást tulajdonítanak, amely erős hevítés hatására elveszhet. Ilyen fűszer például az őrölt koriander. Ez legtöbbször utólag kerül az ételbe.

A keleti, de főleg az indiai ételek tehát háromszor fűszerezendők, így alakul ki az a jellegzetes fűszeres, pikáns íz, amelyet mindenki ismer, ha az indiai konyhára gondol.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy míg mi általában nem igazodunk ki saját fűszereink között, addig az indiaiak minden fűszert egy speciálisan erre kifejlesztett tárolóban tartanak, hogy a főzésből semmi se maradjon ki. Ha ilyen tálat nem is szerzünk be, de érdemes rendet tartani a fűszeres polcon, hogy a végén minden íz a helyére kerüljön.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.