Írd be, mit keresel:

Tavaszköszöntő isteni leves – medvehagymával

Visszavonhatatlanul itt van a tavasz, amit az bizonyít a legjobban, hogy kibújtak az első medvehagymák. Zsengék még, de tele vannak élettel, illattal, egészséggel, aromákkal.

Cookta - 2022.03.14.
Tavaszköszöntő isteni leves – medvehagymával

Az biztos, hogy a következő hetek főszereplője a tavasz egyik első friss zöldféléje, a medvehagyma lesz. Az eredetileg bükkösökben és tölgyesekben vadon növő illatos levelű medvehagymát ma már kertekben és kertészetekben is termesztik, így piacon is kapható, de magunk is szedhetünk belőle – egy kellemes kirándulással összekötve.

A medvehagyma nemcsak finom, de nagyon jótékony gyógyhatásokkal is bír: vér- és májtisztító, fokozza a vérkeringést, serkenti az emésztőrendszer működését, magas C-vitamin-tartalma miatt ellenállóbbá teszi az immunrendszert. Fogyasztható nyersen is, salátába téve, finomra vágva szendvicsre szórva, esetleg pestónak összeturmixolva, de főzhetjük is – mondjuk ne túl hosszan, hogy minél több értékes tápanyag maradjon benne.

Az alábbi isteni krémlevesbe is csak az utolsó pillanatban kerül bele a finomra aprított medvehagyma, mégis ő lesz a domináns benne: nagyon krémes, finom, gyorsan elkészülő, pénztárcabarát fogás, amit vétek lenne kihagyni a tavaszi repertoárból.

Medvehagyma-krémleves

Hozzávalók:

  • 2 szál újhagyma
  • 2 közepes krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 liter zöldségleves
  • 1 csokor medvehagyma
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors
  • reszelt parmezán (vagy más sajt) a tálaláshoz

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a répát karikára, a burgonyát kockára vágjuk, a medvehagymát alaposan megmossuk.

Az olajon megfuttatjuk az újhagymát a krumplival és a répával, felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk, közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor hozzáadjuk a finomra vágott medvehagymát, és még 2-3 percig főzzük, majd botmixerrel krémesítjük.

Hozzáöntjük a tejszínt, forrpontig visszatesszük a tűzre, majd tálalhatjuk is egy kis reszelt parmezánnal meghintve.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.