Írd be, mit keresel:

Mikroműanyag az ásványvizekben – hol igyunk jó vizet?

Nemrég robbant a hír, mely szerint mikroszkopikus műanyaggal szennyezett a világ legkedveltebb palackozott vizeinek 90 százaléka. Ez a legnagyobb vizsgálat, amelyet a témában eddig végeztek. Kezdhetünk aggódni? Mégis milyen hatalmas gondokat okozhat a szervezetünk számára a mikroműanyag? És milyen alternatív vízlelőhelyekre bukkanhatunk?

Cookta - 2022.03.23.
Mikroműanyag az ásványvizekben – hol igyunk jó vizet?

A vizsgálatot az ENSZ egészségügyi szervezete kezdeményezte, és összesen 19 ország 11 különböző márkába tartozó vizeit vizsgálták. A WHO szerint nem kell pánikba esnünk, ugyanakkor kicsit sem megnyugtató az a tény, hogy egyelőre nincsenek kutatások arról, mi történik azzal, aki egész életében palackos vizet fogyaszt. Vajon mennyi toxikus anyagot tartalmaznak a parányi műanyagszemcsék? Vajon milyen egészségügyi hatásai vannak? Vajon mi történik a szervezetünkkel?

Mi az a mikroműanyag?

Bármennyire is azt gondoljuk, hogy léteznek lebomló műanyagok (mert ezt hirdetik bizonyos márkák), a műanyagok valójában nem bomlanak le, csak apró részecskékre esnek szét. Ezek a parányi részecskék bejutnak a természetes vizekbe. Megfigyelték, hogy a halak, kagylók tápcsatornájába jutva gyulladásos reakciót válthatnak ki, és akár az élőlények pusztulásához is vezethet.

Egy liter palackos víz tartalmazott:

  • 10 részecske bizonyított mikroműanyagot,
  • 314 kisebb részecskét, amely feltehetőleg mikroműanyag.

De milyen vizet igyunk, ha nem ásványvizet? A különféle szűrt, csap-, gyógy- és forrásvizekről itt olvashattok >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.