Írd be, mit keresel:

5 tipp a tudatos tavaszi böjthöz: Koplalás helyett tudatos étkezés – a dietetikus segít

Böjtölhetünk felkészülés nélkül, néhány nap koplalás után pedig egyből visszatérhetünk a régi kerékvágásba, és újra rávethetjük magunkat a zsírosabb fogásokra? A böjtnek több formája van, amely területenként és vallásonként is változhat, de összeségében elmondható, hogy egy jól átgondolt, minden tápanyagot tartalmazó, rövid ideig tartó diéta segíthet a szervezetünk és az emésztőrendszerünk tehermentesítésében a téli időszak nehezebb ételei után. A jótékony hatások eléréséhez azonban elengedhetetlen a tudatosság: Bakk Brigitta dietetikus most segít, hogy valóban hatékony legyen a böjtölés.

Cookta - 2022.03.25.
5 tipp a tudatos tavaszi böjthöz:  Koplalás helyett tudatos étkezés – a dietetikus segít

1. kerüljük a szélsőségeket

Bár népszerűek a drasztikus mennyiségű táplálékmegvonást és a különböző léböjtöket hirdető divatdiéták, ezek sok esetben hiányállapotokhoz vezethetnek, így inkább kerüljük el őket. Helyettük válasszuk inkább a tápanyagokban gazdag, növényi alapú táplálkozást, amivel nem csak az egészségünknek, de a közérzetünknek is kedvezhetünk. Kezdjük egyszerű változtatásokkal, például próbáljuk ki a növényi italokat, vagy cseréljük le a vajat margarinra. Kis lépésekben haladva ezek a változások akár hosszútávon, lemondások nélkül is beépíthetők az étrendünkbe.

2. Fokozatosan készüljünk a böjtre

Akármilyen böjtbe is kezdünk, fontos, hogy gondoskodjunk a szervezetünk számára szükséges tápanyagokról. Ne úgy induljunk neki ennek az időszaknak, hogy előtte még jól teleesszük magunkat, majd egyik napról a másikra teljes megvonást alkalmazunk, és a böjt végével kiéhezetten megint rávetjük magunkat a zsíros, nehéz ételekre, húsokra. Ezért kell szem előtt tartanunk a fokozatosság elvét: már a böjtöt megelőző időszakban is fogyasszunk kímélőbb, növényi alapú ételeket, hogy felkészítsük a szervezetünket a megszokottól eltérő étkezésre. Jó megoldás lehet például, ha kezdetben csak heti néhány húsmentes napot vezetünk be.

zöldség konyha

Fontos, hogy a böjt alatt se éheztessük magunkat.
Forrás:
Canva

3. Nem csak a táplálékmegvonás lehet böjt

A böjtölésnek számos formája van, és nem csak az ételmegvonásról szólhat. Dönthetünk a hús és az állati eredetű termékek elhagyása mellett, de eltérve a kifejezés szigorú kereteitől, mellőzhetjük az étrendükből az édességeket, cukros élelmiszereket és egyéb élvezeti szereket, például a dohányzást. Ha pedig a hús elhagyása mellett döntünk, érdemes odafigyelnünk a fehérje és a szénhidrát mellett a jó minőségű zsírok pótlására is, ehhez választhatunk olyan 100%-ban növényi alapú margarinokat, mint például a Rama vajalternatíva.

4. Ne éhezzünk

Fontos, hogy a böjt alatt se éheztessük magunkat, de abba a hibába se essünk bele, hogy többet eszünk az egészségtelenebb, de az étrend alatt is fogyasztható, például cukros ételekből. Az éhezéssel leadott kilók hamar visszajönnek, ráadásul ezzel hosszú távú problémákat is előidézhetünk. Így beleshetünk a jojó hatás ördögi körébe, ahol az éhezést falásrohamok követik, majd jön a bűntudat, és még több koplalás, amit újabb túlevés követ. Ennek elkerülése érdekében figyeljünk oda a testünk jelzéseire (szédülés, fáradtság), és mindig vigyük be a szükséges tápanyagokat. 

5. A böjt után

A fokozatosságról a böjt végével se feledkezzünk meg, lassan vezessünk vissza minden élelmiszert, hogy elkerüljük az emésztőszervi panaszokat, mint például a puffadás vagy hányinger. A böjtölés arra is kiváló lehetőség, hogy megfigyeljük, melyek azok az élelmiszerek, amik kellemetlenséget, esetleg intolerancia tüneteket okoznak a mindennapokban – ezeket az időszak végével is ajánlatos mellőzni az étrendükből. Ha pedig pozitívan értékeljük a diéta eredményeit, máskor is belevághatunk: akár havonta-kéthavonta is tarthatunk néhány napot, amikor kímélőbb ételeket fogyasztunk, vagy mellőzünk bizonyos ételcsoportokat a táplálkozásunkból.

Végül pedig semmiképpen ne arra használjuk ezt az időszakot, hogy az év többi részében elkövetett kilengéseket „igazoljuk", vagy kompenzáljuk vele. A kiegyensúlyozott étkezésnek nem csak egy napon belül része a rendszeres, kiszámítható étkezési ritmus, de hosszabb távon is jobb a szervezet számára, ha minél kisebb kilengésekkel étkezünk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.