Talán mindannyiunk használt már mascarponét, hiszen népszerű sütemény-alapanyag. Leginkább tiramisu készítés során találkozhatunk vele. Az utóbbi időben egyre közkedveltebbé váltak a golyós édességek. Ezek ugyanis sokszor sütés nélkül készülnek, valamint egyszerűek és csupán egy falat az egész sütemény. Ilyen célokra a mascarpone is használható. Lássuk hogyan:
Vadnarancsos és mascarponés golyó
Ez a típus az alaprecept. Ezt az édességet ehető esszenciális olajjal készítjük, amely az ízfokozás mellett immunrendszerünk védelmére is használható.
Hozzávalók:
Az esszenciális olaj ugyan elhagyható, de sokat hozzátesz az ízhatáshoz.
Fontos, hogy ne illóolajat, hanem belsőleg is használható esszenciális olajjal készítsük. A beszerzés során erre külön kérdezzünk is rá!
Egy viszonylag nagy tálba keverjük össze a mascarponét a narancsok héjával, levével és a porcukorral. Jól dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a háztartási kekszet és a narancs olajat is. A masszát rakjuk be kb. egy órára a hűtőbe, majd diónyi golyókat formázva, kókuszreszelékbe forgatva tálaljuk.
Aki kedveli a keleties ízeket, az a narancsok héja helyett tegyen kardamomot, narancslé helyett pedig kb. két narancs levének megfelelő rózsavizet (keleti boltokban kapható, ehető) az édességbe. Ez akár mandulaforgácsba is hempergethető.
Oreo-golyó
Ugyanezen koncepció mentén készíthetünk Oreo-golyókat is. Ez esetben a mascarpone mellé háztartási keksz helyett Oreo-kekszet tegyünk, folyadék gyanánt pedig esetleg tejet vagy növényi tejet. Ez esetben forgathatjuk kakaóba, vagy akár darált Oreo-kekszbe is.
Tiramisugolyó
Szintén hasonló metodikával a mascarpone mellé darált babapiskótát, valamint kávét keverünk, majd holland, cukormentes kakaóporba forgatjuk. Ez jelentősen el fog térni a megszokott puha és krémes tiramisu állagtól, viszont ízben legalább olyan finom.