Írd be, mit keresel:

Hasznos információk az otthon kényelmét szolgáló hőszivattyúkról

Használja ki a környezet hőjét otthona fűtéséhez, hűtéséhez, használati melegvíz-ellátásához, tegye időtállóvá hőszivattyú segítségével, éljen a jövő technológiájával már ma, kímélje környezetét és villanyszámláját.

A hőszivattyúk számos előnnyel rendelkeznek otthona számára, használjon kevesebb villamos energiát a hő átalakítására. A készülék sajátossága, hogy nyáron úgy működtethető, mint egy légkondicionáló.

Cookta - 2022.04.01.
Hasznos információk az otthon kényelmét szolgáló hőszivattyúkról

Hogyan működik a hőszivattyú?

A STIEBEL ELTRON hőszivattyú berendezései több mint 40 éve vannak jelen a piacon, és gondoskodnak otthona kényelméről. 

A hőszivattyú egy hűtő/fűtő berendezés, amely úgy működik, hogy egy kompresszor és egy folyékony vagy gázos hűtőközegből álló keringtető szerkezet segítségével szivattyúzza, mozgatja a hőt egyik helyről a másikra, amelyen keresztül a külső forrásokból hőt von el és szivattyúzza azt a belső térbe. Megújuló energiaforrást használ, hiszen a természetben elérhető ingyen energiát – levegő, talajvíz, talajhő – hasznosítja.

Az üzemeltetéshez szükséges elektromos energia előállítása történhet abszolút környezetbarát módon, károsanyag-kibocsátás nélkül, a hőszivattyú napelemekkel való kombinálásával.

A hőszivattyúk működése

A hőszivattyúk működése egy egyszerű fizikai elven alapul, a természetes hőátadáson: a melegebb közeg mindig hőt ad át a hidegebbnek.

Ez az oka annak, hogy a hőszivattyú még alacsony, akár -20°C-os környezeti hőmérséklet esetén is képes energiát kinyerni, ezáltal meleget biztosítani.

A hőszivattyú működésének lépései fűtés üzemmódban a következők:

  • párologtatás a hűtőközeg segítségével
  • sűrítés a kompresszor segítségével
  • cseppfolyósítás a hőcserélő segítségével
  • oldódás, amikor a hűtőközeg a külső egységbe vezetődik ki, majd a folyamat kezdődik elölről
A hőszivattyú úgy működik, hogy egy kompresszor és egy folyékony vagy gázos hűtőközegből álló keringtető szerkezet segítségével szivattyúzza, mozgatja a hőt egyik helyről a másikra, amelyen keresztül a külső forrásokból hőt von el és szivattyúzza azt a belső térbe.

A hőszivattyú úgy működik, hogy egy kompresszor és egy folyékony vagy gázos hűtőközegből álló keringtető szerkezet segítségével szivattyúzza, mozgatja a hőt egyik helyről a másikra, amelyen keresztül a külső forrásokból hőt von el és szivattyúzza azt a belső térbe.
Forrás:
https://www.stiebel-eltron.hu/hu/termekek-es-megoldasok/megujulo_energia/hoszivattyu.html

Hőszivattyú típusok

A legelterjedtebb, legegyszerűbben és legalacsonyabb befektetési költséggel telepíthető a levegő-víz hőszivattyú, amely a külső levegőből von el hőt és azzal melegíti fel a fűtéshez a vizet. Egy beltéri, valamint egy kültéri egységből áll, telepítése nem igényel különösebb előkészítést. Energiahatékonysága – COP értéke – alacsonyabb, mint a talajszondás hőszivattyúé, azonban még így is optimális választás. Egyetlen hátránya, hogy a hőszivattyú által előállított hő függ a külső hőmérséklettől, túl alacsony hőmérséklet esetén rásegítést igényel.

A víz-víz hőszivattyú a talajvízből nyeri a hőt, a COP értéke a legmagasabb, gyakorlatilag ingyen lehet vele fűteni. Hátránya, hogy csak elegendő mennyiségben rendelkezésre álló talajvíz esetén működik, és telepítése költséges. 

A talajszondás hőszivattyú a geotermikus energiát hasznosítja, telepítése nagyon költséges, és a bányakapitányság engedélyéhez kötött.

A hőszivattyúk előnyei

  • Alacsonyabb üzemeltetési költségek
  • Kevesebb karbantartás
  • Nagyobb biztonság
  • Alacsony szén-dioxid-kibocsátás
  • Hűtés biztosítása
  • Hosszú élettartam

A hőszivattyú gazdaságos fűtési és hűtési megoldást kínáló energiatakarékos választás.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.