Írd be, mit keresel:

Megéri felvenni a diákhitelt?

A szerényebb anyagi helyzetben lévő tanulóknak jó lehetőség lehet felvenni a diákhitelt. De tényleg megéri belevágni? Azt lehet hallani, hogy könnyen felvehető, de a visszafizetés már általában nem ennyire zökkenőmentes. Pedig nem is ennyire rossz a helyzet, simán megérheti felvenni ezt a kölcsönt.

Cookta - 2022.04.01.
Megéri felvenni a diákhitelt?

A diákhitel a legjobb lehetőség?

Ha valaki diákként nehéz anyagi helyzetben van, nem sok lehetősége adódik. Vállalhat diákmunkát vagy részmunkaidős állást, és dolgozhat otthonról is, mint online vállalkozó. De mi van, ha túl sok időt kell a tanulással töltenie, és ez nem fér bele? És ha a szülők sem tudják annyira támogatni anyagilag? Ekkor marad a kölcsön.

Persze ha valaki komoly kapcsolatban él, és már tervezik a gyerekeket is, akkor kézenfekvő lehet egy babaváró hitel. Így akár 10 millió forinthoz is hozzá lehet jutni kamatmentesen. De fontos megjegyezni, hogy hitelbírálathoz kötött, azaz megfelelő összegű jövedelemmel kell rendelkezni hozzá. Ha pedig ez nem adott, akkor nem marad más, mint a diákhitel.

Diákhitel: melyiket válasszuk?

Jelenleg az alábbi három típus közül lehet választani:

  • Diákhitel 1: Ez egy szabad felhasználású kölcsön, mely kerete éves szinten maximum 1,5 millió forint. A kamata 1,9%, mely már a felvétel pillanatától terheli a folyósított összeget.
  • Diákhitel 2: Ezzel csak a tandíjat tudjuk kifizetni, nem is nekünk utalják, hanem az iskolának. Előnye, hogy kamatmentes, azaz ha tandíjat akarunk fizetni, mindenképp ezt érdemes választani.
  • Diákhitel Plusz: Ez gyakorlatilag az előző kettő kombinációja. Az 1-eshez hasonlóan ez is szabad felhasználású, viszont csak harmada az összeg, azaz 500.000 Ft. A 2-eshez pedig abban hasonlít, hogy kamatmentes.

Ha tehát tandíjat szeretnénk fizetni a hitelből, akkor a 2-es típus lesz számunkra a legjobb. Ha viszont a hétköznapi megélhetésre kell pénz, akkor a legjobb a Plusz változat. Feltéve, ha elég az összege. Ha nem elég, akkor az 1-es mellett kell letennünk a voksunkat.

A diákhitel törlesztése

Egészen addig nem kell megkezdenünk a törlesztést, amíg véget nem érnek a tanulmányaink. A befejezést követő 4. hónaptól jöhet a visszafizetés az 1-es és a 2-es típus esetén.

A törlesztőrészlet mértéke az első két évben a mindenkori minimálbérhez kötött, majd az alábbiak szerint alakul:

  • Diákhitel 1: a jövedelmünk 6%-a, de akár többet is befizethetünk.
  • Diákhitel 2: a jövedelmünk 4-11%-a, de ennél is fizethetünk többet is.

Ezekkel szemben a Diákhitel Plusznál a folyósítást követő 1 év múlva kezdődik az 5 éves törlesztési ciklus.

A törlesztésnél nagyon fontos, hogy akár többet is fizethetünk. Ez azért jó, mert egy alacsonyabb fizetés esetén a 4-11% vagy a 6% nagyon kis részleteket eredeményez. Így nagyon lassan tudjuk csak visszafizetni a kölcsönvett összeget. Ha pedig egyéb kölcsönt szeretnénk majd felvenni, akkor is gond lehet, hogy még ott a diákhitelünk.

Szóval ha tehetjük, akkor mielőbb fizessük vissza, hogy ne terheljék a költségvetésünket, és ne akadályozzanak egy esetleges újabb hitelfelvételt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.