Írd be, mit keresel:

Mandulás karamellropogós házilag – 3 hozzávalóval

Olyan, mint a grillázs, csak nem dióval készül, hanem vékony mandulalapocskákkal, nagyon finom, extrán ropogós, karamellás nassolnivaló, de dekorációnak is tökéletes tortákra, fagyikelyhekhez, és házilag is elkészíthető egyszerűen.

Cookta - 2022.04.15.
Mandulás karamellropogós házilag – 3 hozzávalóval

Minden desszertre igaz, hogy akkor igazán tökéletes és izgalmas, ha többféle textúra – krémes, omlós és ropogós – találkozik benne, így ez a mandulás ropogós jó aranytartalék lehet pohárkrémek, muffinok, sütemények tetejére összetörve, de akár kiszúrókkal formára szaggatva falatnyi ropogós édességnek is tökéletes a délutáni kávé mellé.

Csak cukor és mandula kell hozzá, illetve pár csepp citrom, gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető, de gyorsan kell dolgozni, mert még a citromlé ellenére is, ami azért kerül bele, hogy lassítsa a dermedést, viszonylag gyorsan megkeményedik, utána pedig már csak törni lehet, vágni, kiszúrni csak melegen lehet. Az sem baj amúgy, ha csak egy részét sikerül kiszúrni, mert összetördelve is nagyon mutatós és éppen olyan finom. 🙂

Mandulás karamellropogós

Hozzávalók:

  • 25 dkg cukor
  • 12,5 dkg szeletelt mandula
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés: A szeletelt mandulát egy sütőpapírral fedett tepsire szórjuk, elsimítjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen, és 180 fokos sütőben 4-5 perc alatt illatosra pirítjuk.

Közben a cukrot egy serpenyőbe öntjük, és tűzre téve elkezdjük karamellizálni, amikor kezd olvadni, és elszíneződni, hozzáadjuk a citromlevet, simára keverjük, és ha minden kristályszemcse felolvadt, és szép aranybarna, hozzáöntjük a még meleg pirított mandulát, és egy spatulával óvatosan, de alaposan összeforgatjuk, hogy a karamell mindenhol bevonja a lapocskákat.

Egy nagyobb, kiterített sütőpapírra öntjük, kissé ellapogatjuk a spatulával, mejd ráterítünk egy másik sütőpapírt, és még jó melegen, dermedés előtt egy sodrófával vékonyra "nyújtjuk". Lehúzzuk a sütőpapírt, és a még meleg lapból kiszúróval ízlés szerinti formákat szaggatunk, vagy késsel feldaraboljuk. Minél vékonyabb, annál gyorsabban hűl és keményedik, így gyorsan kell vele dolgozni.

Nassolnivalónak vagy dekorációként tortára, fagyikehelyhez is tökéletes, extrán ropogós finomság.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.