Írd be, mit keresel:

Retró és avitt vagy modern és környezetbarát? Mit tud a kukta?

A kukta sokak számára egy igazi retró főzőedény, balesetveszélyes, igénytelen, és nem is egészséges, de ez így tételesen nem igaz. Nagyon praktikus, okos és környezetbarát – ha jót és jól használjuk!

Cookta - 2022.04.20.
Retró és avitt vagy modern és környezetbarát? Mit tud a kukta?

Valamikor a '70-es, '80-as években nagy népszerűségnek örvendett a kukta, amiben sokkal gyorsabban és kevesebb energiahasználattal főttek a pörköltek és bablevesek, aztán valahogy kikopott a legtöbb háztartásból. Nem is baj, mert a régi, alumíniumból készült edények több kutatás szerint is veszélyesek voltak: egyrészt viszonylag könnyen robbantak, ha a jellegzetes pssssszt, vagyis sípolás után nem vették vissza a főzési hőfokot, másrészt az alumíniumból olyan vegyületek oldódtak ki a főzés során, amelyek lésőbb Alzheimer-kórhoz vezethettek.

Szerencsére ma már más a helyzet: nemesacélból készülnek, biztonsági szeleppel vannak ellátva, szépek és okosak, de az alapelv ugyanaz: hermetikusan lezárt, nagy nyomás alatt és magas hőfokon készül az étel a kuktában, jelentősen lecsökkentve a főzési időt és felhasznált energiát, megőrizve minden ízanyagot az ételben, de ma már semmi veszélye nincs a kuktás főzésnek.

Nem mindent érdemes kuktában főzni, de akik kicsit is figyelnek a környezetre, pörgős életet élnek, mégis szeretnének jót enni, azoknak szuper megoldás a kukta. Elsősorban hüvelyesek és vörös húsok esetén ideális, ezeknek főzési idejét felére csökkenti ez a szuper edény – és nemcsak az idejét, hanem a hozzá felhasznált energiát, áramot és gázt is. A bableves, a gulyás és a marhapörkölt legjobb barátja a kukta, de a vadas és mindenféle vadhús is jóval gyorsabban elkészíthető benne.

Nem csak a klasszikus és hosszan főzős ételekhez jó a kukta: pároláshoz is remek, mivel minden kuktához jár egy úgynevezett párolóbetét, ami lyukacsos vagy rácsos, erre rápakolhatjuk a különféle zöldségeket, és ha aláöntünk kevés vizet vagy zöldséglevest, gőzben párolódnak meg az egészséges finomságok, méghozzá villámgyorsan!

A kuktát ki kell ismerni, és mindenképpen érdemes átolvasgatni és megőrizni a hozzá járó füzetet is, amelyből kiolvashatjuk, mi mennyi idő alatt fő meg a mi kuktánkban – ez változó is lehet kuktánként, technológiánként. Nagyon praktikus és környezetbarát, helye van a háztartásban diétázók és húsimádók konyhájában is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.