A fűszeres indiai konyhának világszerte talán az egyik legkedveltebb fogása a vajas csirke. Nem a vaj a lényege, hanem a sokféle fűszer, de a végén hozzáadott vaj teszi elképesztően simává és telt ízűvé ezt az egyszerűen elkészíthető egzotikus ételt.
Csirkemell, fűszeres paradicsomos szósz, kesudió, kis tejszín és vaj, mindez sűrű, krémes szósszá összefőzve – ez az indiai vajas csirke, vagyis butter chicken, illetve murgh makhani. Nincs autentikus receptje, ahány ház és étterem, annyi módon készítik, ami nem meglepő, hiszen nagyon sokféle fűszer van benne: ha csak arra gondolunk, hogy az egyik fő fűszere, a garam masala már önmagában 15-féle fűszerből áll, aminek az arányai is változhatnak, akkor könnyen belátható, miért is a rengeteg változat.
Nemcsak a fűszerek tekintetében, de a csirke, a vaj és a paradicsom kivételével is lehetnek eltérések. Vannak, akik tejszín helyett joghurttal készítik, kesudió helyett mandulát használnak, és persze a csípőssége is eltérhet. Indiában nagyon csípősen készítik, de az alábbi recept egyáltalán nem erős, de mindenki ízlése szerint magvadíthatja egy kis – vagy sok – csilivel. A szósz hagyható rusztikusabbra, darabosra, de össze is turmixolható igazán krémesre, mint ebben a receptben is.
Indiai vajas csirke
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkéhez pácot készítünk, amihez 1 evőkanál sűrített paradicsomot, 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 teáskanál garam masalát, kis sót és a lereszelt friss gyömbér felét összekeverjük. A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, és összeforgatjuk a páccal, félretesszük pihenni, amíg a szószt elkészítjük.
A hagymát megpucoljuk és finomra vágjuk, 2-3 evőkanál olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a maradék reszelt gyömbért és zúzott fokhagymát, a köményt, a koriandert, a pirospaprikát és a maradék garam masalát, picit megpirítjuk, majd felöntjük 1,5 dl vízzel, sózzuk, és addig kevergetjük, amíg a víz elpárolog. Hozzáadjuk a konzervparadicsomot a levével együtt, valamint a kesudiót és 2 dl vizet, és gyenge tűzön lefedve 10 percig főzzük.
Közben egy serpenyőben 2-3 evőkanál olajat felhevítünk, és a bepácolt csirkefalatokat néhány perc alatt megpirítjuk.
A szószt botmixerrel simára mixeljük, hozzáadjuk a vajat, majd ha felolvadt, akkor a tejszínt is, elkeverjük, majd a pirított csirkefalatokat is beleforgatjuk, és takarékon, lefedve 10 perc alatt készre főzzük.
Párolt basmati rizzsel tálaljuk, ízlés szerint friss korianderrel megszórva.