Az olasz nagymamák valószínűleg elsápadnának ettől az egyedényes tésztaételtől, mert klasszikusan nem így készül a jóféle pasta, de őszintén szólva nemcsak egyszerű, de isteni finom is így elkészítve. Selymesen krémes lesz a szósz, a tészta pedig minden aromát magába szív a főzés alatt!
Zseniálisan egyszerű és gyors fogás az egyedényes tészta, az a lényege, hogy egyetlen nagyobb, mélyebb serpenyőben készül el a szósz és a spagetti. A titka csak annyi, hogy minden belevaló egyszerre főjön meg, ezért az alapanyagok közül a hagymát és a fokhagymát érdemes vékonyra szeletelni. Az alapváltozatban csak paradicsom és bazsalikom van, de bátran gazdagítható például:
A tésztát főzés közben érdemes felügyelni, időnként átforgatni, így a kioldódó keményítő jobban elkeveredik, és nagyon lágy, selymesen szószos állagot kap az étel.
Egyedényes tészta – alaprecept
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, a koktélparadicsomokat félbevágjuk, a csilit kicsumázzuk és felaprítjuk. A tésztát egy mélyebb serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a paradicsomot, a csilit és a bazsalikom felét, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, és felöntjük 6 dl vízzel vagy alaplével.
Tűzre tesszük, és forrástól számítva 8-9 perc alatt megfőzzük, időnként megkeverve, amíg szinte az összes folyadék eltűnik, majd hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a maradék bazsalikomot, átkeverjük, majd tálalhatjuk is egy kis extra parmezánnal, frissen őrölt borssal.