A hazai gasztronómiai kínálatban szerencsére egyre erősebben jelen van az utóbbi években a thai konyha nagyon izgalmasan fűszeres és változatos ízvilágával, ennek köszönhetően pedig a boltokban is megjelentek a különlegesebb ázsiai alapanyagok, amelyek segítségével otthon is könnyen reprodukálhatjuk ezeket az ételeket.
A kókuszkrém és a csirke párosa levesként és raguként is népszerű a thai konyhában, rengeteg változata létezik a fűszerektől függően, amihez persze kész fűszerkeverékeket is találhatunk, de ha valami nagyon friss és izgalmas ízekre vágyunk, akkor érdemes kipróbálni az alábbi zöld változatot, amelynek újhagyma, gyömbér, fokhagyma, indiai citromfű, lime és koriander őrületes ízkombinációja adja a lényegét, no és a selymesen lágy kókuszkrém.
Ha egy kicsit rákészülünk, és beszerezzük a különlegesebbnek számító indiai citromfüvet és a friss koriandert, akkor villámgyorsan elkészíthető ez a csodás ázsiai fogás, amit akár gazdagíthatunk zöldségekkel is ízlés szerint, de önmagában is tökéletes egy adga párolt rizzsel tálalva.
Thai kókuszos csirke
Hozzávalók:
Elkészítés: A gyömbért és a fokhagymát meghámozzuk, felszeleteljük, az újhagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, a citromfű kemény végét levágjuk, majd felaprítjuk, és az egészet egy késes robotgépbe tesszük. Hozzáreszeljük a lime héját, hozzáadjuk a felaprított koriander nagy részét, 2 evőkanál vizet, ízlés szerint csilit, és az egészet pépesre összemixeljük.
A csirkemellfilét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, és a fűszeres zöld keverékkel összeforgatjuk.
Egy mélyebb serpenyőben 2 evőkanál olajat felforrósítunk, rádobjuk a csirkemellfilét a fűszerekkel együtt, és 2-3 percig kevergetve pirítjuk, hozzáadjuk a zöldborsót, majd felöntjük a kókuszkrémmel, és közepes lángon 10 perc alatt készre főzzük. A tüzet elzárva hozzáadjuk a szójaszószt, a halszószt, a maradék koriandert és a lime kifacsart levét, finoman összekeverjük.
Azonnal tálaljuk, legjobban párolt rizs passzol hozzá.