A tüzes fűszerek az ázsiai konyhák népszerűsödésével egyre terjednek, és ez a trend azért is örvendetes, mert a csípős ízű ételek nemcsak a szánkat és az ízlelőbimbóinkat forrósítják fel, hanem az emésztésünket is felpörgetik, és bizonyítottan csökkentik az étvágyat, így ezek a fűszerek az ínyencek mellett a diétázóknak is ugyancsak ajánlottak.
Csiliszósz, gyömbér, cayenne-bors, curry, csupa finom fűszer, amit most már duplán is érdemes használnunk régebbi jó barátaink, a fokhagyma, a bors és a pirospaprika mellett, ezek ugyanis szuper zsírégetők, amellett, hogy káprázatosan finommá teszik ételeinket. Nem arról van szó, hogy csak akkor hatékonyak, ha mondjuk egy egész csilit elrágcsálunk prüszkölve, izzadva és kivörösödve, sőt, ez tilos is, de rendszeresen használva a csípős fűszereket folyamatos pörgésben tarthatjuk anyagcserénket.
Nem szükséges teljesen átalakítani az étrendünket és a főzési rutinunkat, pár csepp ázsiai csiliszósz vagy akár Tabasco tökéletesen megfelel ehhez, hogy a kész ételt meglocsoljuk vele, de egy kis curryvel is megbolondíthatunk egy főzeléket vagy ragut még akkor is, ha nem szeretnénk kimondottan indiai vagy thai fogást készíteni, vagy akár egy kis csilipelyhet is keverhetünk a salátaöntetbe, a lényeg annyi, hogy rendszeresen legyen a kezünk ügyében valamilyen csípős ízesítő.
Nagyon hatékony – és szerintünk isteni finom is – a gyömbér, amit többnyire azok is kedvelnek, akik a klasszikus csípős ízeket nem, mert ez a különleges és lédús gyökérfűszer egyszerre frissítő is, a gyömbérlimonádé például bármikor elkortyolható, és ugyanúgy felpörget és éhségcsökkentő, akár a legvadabb csili.