Kívül ropogós, belül lágy és enyhén fűszeres golyócskák ezek, ideális kísérői a friss salátáknak, főzelékeknek vagy mártogatósoknak. Egy igazi tavaszi, könnyed recept, érdemes kipróbálni.
Mára egy nagyon zöld recepttel készülök – gondoltam én, amikor betettem a sütőbe egy tepsi üdítően zöld brokkolis-tökmagos vegán fasírt elnevezésű gombóckát. Arra persze nem számítottam, hogy ami sütés előtt csodaszép és élénk színű, az a hőkezelés hatására bebarnul… Sebaj, habár a kész fasírtgolyókon nem látszik, de ezek a szívük mélyén igenis zöld golyók, higgyétek el. Egyébként olyan nagyszerű érzés, amikor a tavasz a konyhában is egyre jobban utat tör, hogy már pusztán a színektől feldobódik az ember: lédús, pirosló paradicsomok, eprek, harsányzöld saláták és uborkák. Mindjárt más így főzőcskézni, nem?
Ezért is reméltem, hogy ezek a fasírtok sokkolóan zöldek lesznek és annak ellenére, hogy ez a terv nem jött be, azért mégis elégedett vagyok, mert az ízük szuper lett. Azóta sem tudtunk betelni vele. 🙂
Szénhidrátok
A teljes recept 113,7 gramm inzulinrezisztancia diétában számolandó szénhidrátot tartalmaz. Én 30 golyót formáztam a „tésztából”, így nálam egy darab vegán fasírt 3,8 gramm szénhidráttal egyenlő.
Brokkolis-tökmagos vegán fasírt
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Tisztítsuk meg a brokkolit, és lobogó vízben főzzük 2-3 percig. (Vagy ha fagyasztottal dolgozunk, olvasszuk fel és öntsük le róla a vizet.) Tisztítsuk meg a hagymákat is, majd készítsük el a lenmagtojást.
Egy aprítógépben aprítsuk össze a brokkolit, a lenmagtojást és a hagymákat, miközben hozzákeverjük az összes többi hozzávalót a liszteken kívül. Ha kicsi az aprító, csináljuk két részletben, és keverjük össze a végén. Amikor egynemű a massza, adjuk hozzá a lisztet és a zabpelyhet, keverjük jól össze (ekkor már elég csak kanállal). Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e.
Kézzel formázzunk kis golyókat, és tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Toljuk be a sütőbe, és süssük aranybarnára. Én 25 percig sütöttem légkeveréssel.
Tálaljuk salátával, főzelékhez feltétként, vagy akár önmagában mártogatóssal.