Írd be, mit keresel:

Le kell mondanunk ezekről az ételekről, ha segíteni akarjuk a bolygót

A bolygónk védelme mindenkinek közös érdeke. Persze felmerül a kérdés, hogy mit tehet egy kisember ilyen helyzetben? Többek között odafigyelünk arra, mit is fogyasztunk és lemondani egy-két esetleges kedvencről. Ti meg tudnátok tenni egy zöldebb jövőért?

Cookta - 2022.05.02.
Le kell mondanunk ezekről az ételekről, ha segíteni akarjuk a bolygót

Marhahús

Az állati eredetű termékek rengeteg értékes erőforrást emésztenek fel. A szarvasmarhák takarmányozására szánt földek 10-20-szor több fehérjét biztosítanának, ha hüvelyesekkel ültetnék be azokat. Ráadásul 1 kiló marhahús előállításához 15 000 liter vízre van szükség – ez több mint háromszor annyi, mint amennyi a csirkehúshoz kell, és mintegy 18-szor annyi, mint egy kiló búzához.

Marhahús

Marhahús
Forrás:
Depositphotos

Ehető magvak

Nagyon sok vízre van szükség azért, hogy a kis magvak az asztalunkra kerüljenek. A kaliforniai mandula például iszonyatosan vízigényes, elosztva, darabonként 4,5 litert emészt fel termesztésük. A dió, a kesudió, a mogyoró és a pisztácia majdnem olyan rossz választás.

Mandula

Mandula
Forrás:
Canva

Burgonya

Az Egyesült Királyságban a burgonya a legnagyobb mértékben elpazarolt élelmiszer, bár a föld többi pontja sem áll a legjobban. Ráadásul a gyorséttermek is rendszeresen dobják ki, ha 5-10 percen belül nem sikerül felszolgálni őket.

Krumpli

Krumpli
Forrás:
Depositphotos

Kávé

A tea előállításához több földre van szükség, mint a kávéhoz, ám a kávénak van egy nagy bűne. Egy kávénövény öntözése 550 csésze vizet emészt fel, hogy egy csésze csábítóan gőzölgő kávé készülhessen belőle. Adj hozzá ízesítőket, és a kár még nagyobbá válik.

Kávé

Kávé
Forrás:
Pexels

Banán

A gyümölcsök és zöldségek közül a banán fogyasztja a legtöbb műtrágyát: akár fél tonna nitrogént, foszfátot és hamuzsírt hektáronként. Több embert etethetnénk meg, ha ezeket a műtrágyákat más növényekre használnánk.

Banán

Banán
Forrás:
Depositphotos

Csokoládé

Mi is imádjuk, de sajnos újabb víznyelő. Körülbelül 2000 literre van szükség egy 100 grammos tábla csokoládé elkészítéséhez, és a kakaópor vízlábnyoma csak egy kicsivel alacsonyabb. Ugyanazon inputért 20 almát vagy 50 tál epret kaphatnánk.

csokoládé

Csokoládé
Forrás:
Unsplash

(Forrás: divany.hu)

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.