Írd be, mit keresel:

A Savant-szindróma, ami egy zsenit is takarhat

A hétköznapokban ritkán merül fel a Savant-szindróma mint beszélgetési téma. Egy nagyon ritka fejlődési rendellenességről beszélünk. Mivel nagyon ritka, így az átlagember csak akkor beszél róla, ha valamilyen érintettsége van a betegségben. A betegségről a legtöbben nagyon keveset tudunk, mind a hátteréről, mind a tüneteiről.
Cookta - 2022.05.12.
A Savant-szindróma, ami egy zsenit is takarhat

A Savant-szindrómáról egyszerűen, érthetően

Ahogy azt már a bevezetőben említettük, a Savant-szindróma egy fejlődési rendellenesség. Több hasonló, agyunkra ható betegségről olvashatunk egyes oldalakon, mint amilyen az Agyserkentő.hu blogja is. A Savant-szindróma következtében a beteg személy úgymond emberfeletti tehetséggel születik bizonyos területeken, de egyes képességei vagy nagyon elmaradottak egy átlagemberéhez képest, vagy teljes hiányában szenved. Emiatt mondhatjuk azt, hogy a Savant-szindróma egy elég különös betegség, hiszen az áldozat néhány területen zseniális, néhányban pedig teljesen visszamaradott.

Ez egy olyan kognitív zavar, amit a fejlődés során bekövetkező rendellenességek okoznak. A betegek rövidebb és hétköznapibb megnevezése a savant. A különlegessége az is ennek a betegségnek, hogy nincs két egyforma savant. Mindegyikük más és más területen mutat rendkívüli képességeket. Hogy pár konkrét példát említsünk: van, aki kivételes tehetséggel tud fejben számolni, vagy a memóriája kiemelkedő, esetleg valamelyik művészeti ágban alkot maradandót.

Az egyik legfőbb tünet, a kommunikációs nehézségek

A Savant-szindrómában szenvedők döntő többsége hatalmas nehézségekkel küzd, ha önkifejezésre kerül sor. Sajnos a nyelvi, verbális formában történő kommunikáció terén nagy lemaradásban szenvednek. Ezen a területen a fejlődés is sokkal lassabb, súlyosabb esetben nem is fejleszthető. Szerencsére más módon maximálisan ki tudják fejezni magukat.

Ha a képességeiket tekintjük, öt fő kategóriát különböztetünk meg: az első az, akiknek kivételes a memóriájuk. Bármit megjegyeznek, és a legapróbb részletekig képesek visszaidézni azt. Néhányuknak az emlékezőképességük kiemelkedő, egy adott nap minden eseményét vissza tudják mondani. Ezek mellett vannak, akik művészi vagy zenei területen tehetségesek, vagy találunk olyat, aki mesteri szinten tud térképeket készíteni, valamint olyan savantok is vannak, akik gépeket megszégyenítő módon tudnak számolni.

Az Esőember is egy savant

Az átlagemberek gyakran keverik össze a Savant-szindrómában szenvedőket az autistákkal. Igaz, a savantok fele autizmusban is szenved, vagy valamilyen más, központi idegrendszert érintő rendellenessége van. Az egyik leghíresebb savant nem más, mint Kim Peek, akiről az Esőember című film főszereplőjét mintázták. Rendkívüli számolási és gyorsolvasási képességei voltak, de sajnos teljesen ellátni magát vagy önállóan öltözködni már nem tudott.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.