Itt az eperszezon, most érdemes epres finomságokat készíteni. Ezek közül is különlegesen finom ez az epres-mascarponés sütemény, érdemes kipróbálni!
Tészta hozzávalói:
Tészta elkészítése:
A lisztet keverjük össze a csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (a tejfölt kanalanként adjuk hozzá, mert lehet nem kell mind) Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe, legalább 30 percre. Ameddig a tészta a hűtőben pihen, ellehet készíteni a tölteléket.
Töltelék hozzávalói:
Töltelék elkészítése:
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, őrölt fahéjjal, majd keverjük hozzá a darált mogyorót is.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen, nyújtsuk ki vékonyra, és vágjunk ki belőle négy egyforma nagyságú kört. (Én egy fedőt tettem a tésztára és azt vágtam körbe.)
A tésztakörök közepére kenjük rá a mascarponés-diós tölteléket, majd helyezzük rá az előzőleg felszeletelt epret.
Ezután az üresen maradt tésztát hajtsuk rá a töltelékre.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a megtöltött tésztákat, és kenjük le felvert egész tojással.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig, hogy szép aranybarnára süljön a tészta. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint porcukorral is megszórhatjuk. Mogyoró helyett pl. diót is keverhetünk a töltelékbe.
Jó étvágyat hozzá!