Írd be, mit keresel:

Mit érdemes tudni a kötőfonalak vastagsága kapcsán?

Kötőfonalak általában 8 vastagságban állnak rendelkezésre. Nagyon fontos, hogy a kötés megkezdése előtt minden esetben meggyőződj arról, hogy a megfelelő vonalat alkalmazod és mindenképpen ahhoz passzoló kötőtűt használj. Nézzük meg, milyen vastagságú fonalak közül lehet választani!
Cookta - 2022.05.18.
Mit érdemes tudni a kötőfonalak vastagsága kapcsán?
  • Nagyon vékony fonal

A nagyon vékony fonal – amelyet super fine, lace, ultrafine vagy fingering néven fedezhetsz fel a boltok polcain – babaholmik, zoknik, kendők, stólák és más csipketermékek elkészítésére alkalmas. Ehhez 1,75 és 2,75 mm vastagság közötti kötőtű dukál. Egy ilyen vastagságú fonalból 100 g 600-800 m-t tesz ki, 10 cm kötés pedig 28-32 szemből áll. 

Néz meg a Butika.hu kötőfonalak kínálatát, ott mindenféle méretben találsz alapanyagot.

  • Vékony fonal

A fine vagy fingering névre keresztelt fonal használatához 2,75-3,5 mm vastag tű szükséges, amellyel kendőket, stólákat, babaholmikat és vékonyabb pulóvereket, sálakat lehet kötni. Itt 100 m kötőfonal már 400-480 g-ot tesz ki. 10 cm kötés pedig 24-28 szemet tesz ki. 

  • Közepes vastagságú fonal

A közepes vastagságú fonal DK, sport vagy light jelöléssel rendelkezik és már pulcsik, kardigánok, téli holmik és egyéb kiegészítők kötésére is alkalmas. Ehhez 3,5-4 mm méretű kötőtű kell, 100 g-ja pedig 300-400 m-t tesz ki. 10 cm kötés pedig 20-24 szemet tesz ki. 

  • Közepesen vastag fonal

A közepesen vastag fonal DK vagy medium névre hallgat, és univerzálisan alkalmazható, hiszen szinte bármi – pulóver, kardigán, vékony sapka, sál, kesztyű – köthető belőle. 3,75-4,5 mm vastag kötőtűvel készíthetőek belőle termékek, amelyeknél 10 cm kb. 22 szemet tesz ki. A közepesen vastag fonalakból 100 g 240-300 m lehet. 

  • Vastag fonal

A vastag fonalat igen sok jelzővel illetik, hiszen a bulky, a worsted vagy a heavy weight névre is hallgat. Kiváló sálak, sapkák, kesztyűk, pulcsik, kardigánok és takarók kötésére. Ehhez a típushoz már 4,5-6,5 mm vastag tű szükséges, 100 g-ja pedig mintegy 200-240 m-ből áll. 10 cm vastag fonalból készült kötés pedig csupán 16-20 szemből áll.

  • Nagyon vastag fonal 

A nagyon vastag, vagyis aran fonal már lakásdekor, takarók és egyéb kiegészítők elkészítésére is alkalmas a pulóverek, sapkák, sálak és kesztyűk mellett. 6,5-9 mm-es tű kell a vele való munkához, 100 g-ja pedig 120-160 m-ből áll. 

  • Extra vastag fonal

Az extra vastag fonal a chunky vagy a super bulky névre is hallgat, és pulcsik, sálak, kesztyűk, kardigánok kötésére is megfelelő. 9-15 mm-es kötőtűvel lehet belőle különböző termékeket készíteni, 100 g-ja pedig 110-130 m-t tesz ki. 

  • Szuper vastag fonal

A szuper vastag fonal jumbo, super bulky és rowing névre hallgat. Takarók és más lakásdekorációs termékek, kiegészítők kötéséhez való. Ehhez már 10-15 mm nagyságú kötőtű dukál. 

Minden egyes késztermék más és más típusú fonallal lesz megfelelő. Minden esetben tekintsd át előre a mintát és válaszd ki, mivel fogsz dolgozni, hiszen csak így lesz megfelelő a végeredmény!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.