A csapvíz felszámolása után itt az újabb megdöbbentő eset.
A Blikk egyik olvasója mesélt az élményeiről. A vendég a balatonfüredi Halászkert étterembe tért be, ahol a főfogás mellett palacsintát is rendeltek desszertként. Mivel bőséges adagot kaptak, megkérték a pincért, hogy szedjék ketté a finomságot.
Csak otthon néztem aztán át a számlát, s amennyire „megnyugodtam” attól, hogy ingyen ihattam csapvizet, annyira meglepett, hogy a palacsinta kettétálalásáért felszámoltak háromszáz forintot. A barátunk, akivel beültünk, mondta, ő látta az étlapon, csak nem tartotta fontosnak, hogy szóljon nekünk. Azt egyébként nem tudom, de legközelebb, ha arra járok megkérdem: ha nem kettétálalást kértünk volna, csak egy üres tányért, azért is fizetni kellett volna-e
– mondta a Blikk olvasója.
A Blikk megkérdezte az üzletvezetőt, miért is vezették be ezt a felárat:
Két éve vezettük be, egy másik étteremtől vettük az ötletet. Viszonylag sok vendég kérte korábban is, hogy szedjük ketté az adagokat. Csakhogy ez nem két féladag, hanem annál több, az önök palacsintájára is több csokoládémártás és díszítés került így, valamint ezzel a tálaló személyzetnek is kétszer annyi munkája van. Jelképes összeg ez a 300 forint. Az alapanyag árak miatt készülünk egy 10 százalékos áremelésre, de a kettétálalás díján nem változtatunk
– adott magyarázatot a jelenségre az étteremvezető.
Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint “valahol terítékdíjat számolnak fel ilyen esetben, hiszen két villa és két tányér kell, de nem ennek a díja a 300 forint, hanem addig ülhetne olyan vendég is az asztalnál, aki nem fél adag palacsintát eszik”