Írd be, mit keresel:

Drágább és kevesebb is lesz a hazai görögdinnye: akár dupláját is elkérhetik, mint tavaly

Az importverseny kevésbé lesz konkurencia, mivel az extrém magas üzemanyagárak árak miatt a déli országokból képtelenség lesz nagy mennyiséget szállítani Közép- és Észak-Európába.

Cookta - 2022.05.25.
Drágább és kevesebb is lesz a hazai görögdinnye: akár dupláját is elkérhetik, mint tavaly

A tavalyi 3500 hektár helyett idén csupán mintegy 2800-3000 ezer hektárnyi területen ültettek görögdinnyét a termelők. Emiatt és a költségek megugrása miatt a nyári főszezonban sem számíthatunk 170-180 forint alatti kiskereskedelmi ára kilogrammonként, ami a tavalyi minimumot jelentő 130 forinthoz képest 30-40 százalékos áremelkedést jelent, írta meg a Blikk.

„A kertészeti ágazatokat sújtó munkaerőhiány, a dinnye értékesíthetőségének bizonytalansága mellett megjelenik a területcsökkenés okai között az is, hogy számos dinnyetermelő döntött úgy, hogy területén inkább szántóföldi gazdálkodást folytat idén. Ezek a termények (különösen az ukrajnai háború kirobbanását követően) jelenleg kiemelkedő áron értékesíthetők”

– mondja Polgárné Sarok Edit, az Agroinform.hu szakújságírója a területcsökkenésről.

Az is fontos szempont, hogy míg a gabonának biztos piaca van, a dinnyeszezon sikere az utolsó pillanatig kétséges.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.