Írd be, mit keresel:

A hallójárat-gyulladás gyakori fül-orr-gégészeti probléma

Mi eredményezhet hallójárat-gyulladást? Milyen tünetei vannak? Hogyan lehet megelőzni a kialakulását? Hogyan kezelhető ez a fül-orr-gégészeti probléma? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
Cookta - 2022.06.12.
A hallójárat-gyulladás gyakori fül-orr-gégészeti probléma

Mély és szűk a külső hallójárat, dobhártya határolja el a középfültől. Védelmében a fülzsírnak van fontos szerepe. Amennyiben fülzsírhiány alakul ki, akkor károsodik a védelem. Ennek következtében pedig gombák és baktériumok kerülhetnek a fülbe, amelyek lágyrész-fertőzést okozhatnak a külső hallójáratban. Ha kialakult a betegség, érdemes felkeresni a Belvárosi Orvosi Centrum fül-orr-gégészetét és időpontot egyeztetni szakorvosi konzultációra.

A közepes stádiumban erősödik a fájdalom és a viszketés egyaránt

Hallójárat-gyulladást a vakarás, a tartós nedvesség és a tisztogatás során okozott sérülések eredményezhetnek. Továbbá a nem megfelelően tisztán tartott hallójárati hallókészülék és a füldugó is okozhat gyulladást.

A betegség enyhe stádiumában enyhén feszítő és viszkető érzés tapasztalható a hallójáratban. Továbbá kialakul vérbőség, enyhe duzzanat és minimális váladékozás. A közepes stádiumban erősödik a fájdalom és a viszketés egyaránt, valamint halláspanasz jelentkezik, sárgásfehér váladék képződik, és megduzzad a hallójárat.

A hallójárat-gyulladás megelőzéséhez a legfontosabb a fül szárazon tartása

A súlyos stádiumban erősödik a fájdalom, és a nyakba, valamint az állkapocsízületbe sugárzik. Mindemellett érzékenység és váladékozás jelentkezik, láz alakul ki, és a hallójárat-bemenetre átterjed a duzzanat. Mindez halláspanaszt eredményez, valamint megnagyobbodik a nyirokcsomó a fülkagyló alatt vagy előtt, így tapinthatóvá válik. Amennyiben szövődmény alakul ki, a külső fülre és a környékére is átterjedhet a gyulladás.

A hallójárat-gyulladás megelőzéséhez a legfontosabb a fül szárazon tartása. Zuhanyzás után érdemes oldalra dönteni a fejet, és száraz törölköző segítségével felitatni a nedvességet, illetve kerülni kell a fültisztító pálcika használatát. Ha gyakran kialakul a hallójárat-gyulladás, akkor érdemes kideríteni, hogy nem-e áll a háttérben cukorbetegség.

Nem szabad melegíteni a fület, ha hallójárat-gyulladás alakult ki

A hallójárat-gyulladás kezelésének egyik legfontosabb része a fájdalom csillapítása. Amennyiben enyhe a fájdalom, alkalmazhatóak a nem szteroid gyulladáscsökkentők. Ha erős fájdalom alakul ki, akkor a vényköteles változatokat kell alkalmazni. Továbbá fontos, hogy nem szabad melegíteni a fület, ha hallójárat-gyulladás alakult ki.

Természetesen a helyileg ható készítmények is alkalmazhatóak a betegség kezelése során, például az antibiotikum-tartalmú fülcsepp. Az antibiotikum-monoterápia helyett célszerű szteroiddal kombinált készítményt alkalmazni. A kezelés időtartama körülbelül egy hét a szövődményes eseteknél.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.