Írd be, mit keresel:

Te ismered a pizza történetét?

Ha ma bárki rohanva szeretne bekapni egy falatot, vagy éppen nem jut idő vagy lehetőség az otthoni főzésre, esetleg túlóra közben megéhezik, akkor szinte gondolkodás nélkül mindenki keresi elő a leginkább bevált pizzéria telefonszámát, és már tárcsázás közben tudja, hogy milyen típusú pizzát fog választani.

Mert a pizza az egyik legnépszerűbb étel világszerte, amiből mindenkinek megvan a saját kedvence: van, aki a klasszikus ízvilágot kedveli, mások szeretik megbolondítani a pizzájukat.

Persze azt mindenki tudja, hogy a pizza olasz étel, vannak tipikus fűszerei, speciális tésztareceptjei, de vajon ennél többet is tudsz erről a laktató és szemkápráztató ételről?

Cookta - 2022.06.13.
Te ismered a pizza történetét?

A világ első pizzája!

Talán el sem hiszed, de már a Krisztus előtti harmadik évszázadban készítették és fogyasztották a pizzát, ahogy a Pizzafutár Szeged pizzasütői elárulták nekünk. Ásatások során számos olyan ábrázolás és forrás került elő, amelyek bizony arra utaltak, hogy az emberek már akkor is sütöttek pizzát.

Természetesen irodalmi művekben is vannak utalások, melyek az írásbeliség felbukkanásának köszönhetően már írott módon maradtak fenn ékes bizonyítékaként annak, hogy alig létezett olyan időszak, amikor az emberek ne lettek volna oda a pizzáért!

Természetesen akkoriban még otthon készültek a pizzák, és egészen a 19. századig várni kellett arra, hogy megnyisson az első olyan pizzéria, ahol beülve fogyaszthatták el a pizzára éhes vendégek az olaszok mennyei étkét. És ha egy üzlet beindul… Nem telt bele sok idő, és a világ minden táján nyíltak sorra a pizzériák, így bárki hozzájuthatott az olaszok kedvenc nemzeti eledeléhez!

A pizza az egyik legnépszerűbb étel világszerte

A pizza az egyik legnépszerűbb étel világszerte
Forrás:
Freepik

A pizza hódító útjára indul

A régi pizza azonban már a múlté, így a pizza ma ismert formáját egy nápolyi sütödei dolgozónak köszönhetjük, aki az olasz királyi pár nápolyi utazásakor egy különleges, zöld-fehér-piros színben készítette el ezt a fejedelmi ételt. Azóta is a királynő, Margherita nevét viseli a bazsalikomos-mozzarellás-paradicsomos pizza, így amikor rendelsz egy pizzát a szegedi Pizzafutár Szegedtől, akkor jusson eszedbe, hogy milyen történelmi eledelt készülsz fogyasztani.

Ez a nem mindennapi pizza ágyazott meg aztán annak, hogy a mai világban már a bolygó összes szegletébe eljutott az olaszok közkedvelt étele, és a Föld lakosságának a java része azonnal tudna felfelni arra kérdésre, hogy mi a kedvenc pizzája.

Mert kedvenc pizzája mindenkinek van. 

Az olasz királyi pár nápolyi utazásakor egy különleges, zöld-fehér-piros színben készítette el egy nápolyi pizzasütő a pizzát, Azóta is a királynő, Margherita nevét viseli a bazsalikomos-mozzarellás-paradicsomos pizza.

Az olasz királyi pár nápolyi utazásakor egy különleges, zöld-fehér-piros színben készítette el egy nápolyi pizzasütő a pizzát, Azóta is a királynő, Margherita nevét viseli a bazsalikomos-mozzarellás-paradicsomos pizza.
Forrás:
canva.com

Neked melyik a kedvenced?

Te melyik tábort erősíted: mindig a kedvenc pizzádat eszed, vagy felfedező-kísérletezgető típus vagy? 

Nyugi, rossz válasz nincs, hiszen mindegyik pizza isteni, és fontos, hogy olyan pizzát válassz, amit tökéletesen jóízűen tudsz bármikor elfogyasztani. Akár most is!

Mit gondolsz, bevállalsz most egyet? A kedvencedet vagy ezúttal merész leszel?

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.