Írd be, mit keresel:

A múlt ízei: két sütemény, ami visszarepít Jávor Pál és Karády Katalin idejébe

Ha valaki azt mondja, meg lehet kóstolni az időt, meglehetősen furcsán néznénk rá, igaz? Pedig ha becsukjuk a szemünket, és elképzeljük, milyen íze van a múltnak, nagyjából az alábbi süteményeket fogjuk érezni. Nagyszüleink kedvenc desszertjeit bármikor elkészíthetjük, ha egy kis retró finomságra vágyunk. Öveket becsatolni, az időgép indul! A végállomás az 1930-as évek, ahol Jávor Pál mulattat és udvarol a nőknek, Karády Katalinért rajonganak a férfiak, és Kabos Gyula alakításain ámul az egész ország. 

Cookta - 2022.07.13.
A múlt ízei: két sütemény, ami visszarepít Jávor Pál és Karády Katalin idejébe
Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!
Forrás:
Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

Korábbi cikkünkben bemutattuk Jávor Pál kedvenceit. A korszak egyik – hanem a – legmeghatározóbb arca bőven kimaxolta a magyaros ételeket. Időben maradunk a ‘30-as években, de egyet távolabb lépünk: ezúttal nem a színész menüjét elemezzük, hanem elhoztunk két desszertet, amit talán nagyszüleink is előszeretettel fogyasztottak. 

Baumkuchen, a fantasztikus német “fatorta” fényes csokimázzal

Elegáns és ellenállhatatlan tradicionális német finomság, amit magyarul “fatortának” is hívnak. Különleges nevét a szerkezetének köszönheti, mely a fa évgyűrűire emlékeztet. Nagyon finom és látványos, miközben elkészítése igen egyszerű. Nagyon puha sütemény, fantasztikus íze a barna vaj karamelles karakterétől és az illatos rumtól lesz igazán egyedi. 

Hozzávalók:

  • 17 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2 cl rum
  • 1 rúd vanília
  • 6,5 dkg liszt
  • 1,2 dl tej

Csokimáz:

  • 17,5 dkg étcsokoládé
  • 1,2 dl tejszín
  • 2 cl rum
  • 2 dkg instant zselatin
Névtelen terv (1)

Elegáns és ellenállhatatlan tradicionális német finomság.
Forrás:
Canva

A vajat egy edényben felolvasztjuk, és óvatosan karamellizáljuk, amíg mogyorós illata lesz és enyhén megbarnul, majd leszűrjük. 

A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, a rumot, 1 rúd vanília kikapart magjait, és géppel habosra keverjük. Hozzáadjuk fokozatosan a barna vajat, simára keverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, és ezzel is elkeverjük, végül a tejjel lazítjuk a tésztát.

Egy kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, majd 2 dl tésztát öntünk rá, és 250 fokra melegített sütőben 3 percig sütjük. Kivesszük, újabb vékony tésztaréteget öntünk rá, és visszatoljuk 3 percre a sütőbe. Így folytatjuk a rétegezést és a sütést, amíg a tészta el nem fogy. Ekkor kivesszük a formából, és rácson hagyuk kihűlni.

A csokimázhoz a csokoládét keverőtálba tördeljük. A tejszínt felforraljuk, majd a csokira öntjük, és addig keverjük, amíg fel nem oldódik. Ekkor hozzáadjuk a rumot és az instant zselatint, mixerrel összedolgozzuk, majd bevonjuk vele a tortát. Hűvös helyen pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.

nekem jávor

Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Az esemény tisztelgés Jávor Pál színművész előtt, akit Csonka András, Kamarás Iván, Miller Zoltán, Nyári Kálmán, Varga Viktor, Váradi Gyula és Veréb Tamás elevenít meg a színpadon. A hangszereket ifj. Sárközi Lajos – Prima Primissima díjas művész – és zenekara szólaltatja meg. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!

Kugler, a magyar süti, aminek a karrierje Párizsban kezdődött

Mi is az a kugler, amire József Attila gyerekként annyira vágyott? Valószínűleg mindenki hallott már róla, sőt, a legtöbben már biztosan kóstolták is. A kugler tulajdonképpen a mignon, amit Kugler Henrik cukrász honosított meg Magyarországon – a sztoriról bővebben itt olvashatsz. Eredetileg a díszes máz alatt rendszerint 2-3 piskótalap és csokoládés, kávés, vaníliás vagy citromos vajkrém, illetve némi gyümölcszselé, lekvár rétegei lapultak mesteri kombinációban. Nézzünk meg egy “egyszerűbb”, csokis receptet!

Hozzávalók:

  • 5 csapott ek finomliszt
  • 5 ek porcukor
  • 5 db tojás
  • 1,5 kk sütőpor
  • 1,5 citrom reszelt héja

Krém

  • 2,5 db tojássárgája
  • 2,5 púpozott ek finomliszt
  • 2 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg olvasztott étcsokoládé
  • 12.5 dkg reszelt étcsokoládé
  • 20 dkg porcukor

Bevonat

  • 40 dkg porcukor
  • 2.5 közepes narancs leve
  • 2.5 ek cukrozatlan kakaópor
Névtelen terv

A kugler tulajdonképpen a mignon, amit Kugler Henrik cukrász honosított meg Magyarországon.
Forrás:
Canva

A piskózához az egész tojásokat a porcukorral nagyjából 20 percig gépi habverővel összekeverjük. A sütőporral összekevert lisztet apránkét hozzáadjuk a tojásos-cukros masszához. Ezután a reszelt citromhéjat keverjük a tésztába. A sütőt a lehető legmagasabb fokozaton 20 percig járatjuk, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe öntött tésztánkat behelyezzük, és visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra. Öt perccel később 175 fokra állítjuk a sütőt, és további 10 percig sütjük.

A krém elkészítését a tojássárgák, a liszt és egy kis tej összekeverésével kezdjük. A maradék tejet feltesszük melegedni, és szakaszosan, folyamatosan keverve hozzáöntjük a tojásos masszát, majd sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vagy negyedét. Amíg hűl, a maradék vajat simára keverjük a porcukorral. A felolvasztott étcsokit nem melegen, de még éppen folyós állapotban hozzáadjuk a cukros vajhoz, elkeverjük és beletesszük a reszelt csokoládét is. Végül összekeverjük a két krémet. 

A piskótát középen kettészeljük, és az egyiket megkenjük a töltelékkel. A másikat rátesszük a tetejére, és 4×4 vagy 5×5 centis kockákra vágjuk. Betesszük a hűtőbe másfél órára.

A bevonat elkészítését a narancslé és a cukor összekeverésével kezdjük. A cukorhoz szakaszosan adjuk hozzá a narancslevet, és 10-12 percen keresztül sűrűre keverjük. Ezután a kakaóport is hozzáadjuk, majd ismét megkeverjük jó alaposan.

Utolsó lépésként rácsra tesszük a hideg mignon kockákat, és egy kanállal rácsurgatjuk a bevonatot, amit – az alját kivéve – minden oldalon elegyengetünk. Mielőtt tálaljuk, hagyjuk megdermedni a mázat hűvös helyen.

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!
Forrás:
Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.