Írd be, mit keresel:

„Csak bakizom főzéskor” – Csonka András konyhai merényleteiről mesélt

A Vacsoracsatát – Gáspár Beával holtversenyben – 2010-ben megnyerte, A Konyhafőnök VIP 2021-es évadában pedig az előkelő 9. helyen végzett. Gondolhatnánk, hogy Csonka András nem is mozog annyira ügyetlenül a konyhában, ahogyan azt a közösségi oldalakon megosztott videóiban láthatjuk. A valóság azonban az, hogy a Csonkitchen ügyetlenkedései cseppet sem eltúlzottak, sőt! András főzés közben elkövetett bakikról, kedvenc ételeiről, bombabiztos receptjéről és gasztronómiához fűződő viszonyáról mesélt nekünk. 

Cookta - 2022.07.21.
„Csak bakizom főzéskor” – Csonka András konyhai merényleteiről mesélt
Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!
Forrás:
Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

Korábban Jávor Pál kedvenc ételeit mutattuk be, most – maradva a Jávor-vonalon – az augusztus 28-án a legendás színész bőrébe bújó Csonka Andrást faggattuk arról, milyen a kapcsolata a konyhaművészettel. Kiderült, hogy ételt kóstolni jobban szeret, mint főzni – mondjuk, az vesse rá az első követ, aki nem ugyanígy van ezzel.

Rémület és halálfélelem a Konyhafőnök VIP-ban

„Én nem nagyon szoktam főzni” – kezdte. „A Konyafőnök VIP-ban ki is derült rólam, hogy tulajdonképpen semmit nem tudok. A pandémia alatt volt egy pár videóm – a Csonkitchen sorozat –, ami csak a bosszankodásról szólt: a petrezselymet meg kell mosni? Ez az edény rozsdás vagy csak koszos? Minden arról szólt, hogy mennyire nem értek a főzéshez.”

A Konyafőnök VIP-nak nem egyedül vágott neki, a felkészülésben komoly segítsége volt a színésznek barátja, Varga Roland séf személyében:

„Óriási kaland volt. Rémület, halálfélelem és szakadék szélén tántorgás jellemezte a küzdelmeimet.

A felkészülésem alatt inkább elméleti, mintsem gyakorlati tudást szedtem fel, hét-nyolc alkalom alatt nem lehet bepótolni 30 év lemaradását. A fontosabb dolgokat megtanultam: rizottó készítése, csirkedarabolás, csináltunk prádot, filéztünk halat. Ennek ellenére a 60 perces időkorlátok folyamatosan megoldhatatlannak tűnő helyzetek elé állítottak. Még azok a versenyzők is halálosan idegesek voltak, akik otthon főzőbajnokok.”

nekem jávor

Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Az esemény tisztelgés Jávor Pál színművész előtt, akit Csonka András, Kamarás Iván, Miller Zoltán, Nyári Kálmán, Varga Viktor, Váradi Gyula és Veréb Tamás elevenít meg a színpadon. A hangszereket ifj. Sárközi Lajos – Prima Primissima díjas művész – és zenekara szólaltatja meg. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!

A szándék mindig megvolt

Annak ellenére, hogy András nem a világ legjobb séfje, mindig is nyitott a gasztronómia irányába. Több szakácskönyvet is vásárolt, amiről úgy gondolta, majd az megtölti élettel a konyhát, de eddig elmaradt az áttörés. Ennek több oka is van: 

„Az a probléma, hogy a legprimitívebb étel is egy óra. Ráadásul én egyedül lakom, hány adagot főzzek? Legyen maradék egész hétre? Ezt nem szeretem. A pandémia alatt egyre többet rendeltem házhoz ételt, rá is szoktam.

Tudom, hogy ez luxusnak számít, de miután nem iszom, nem dohányzom, arra gondoltam, belefér az életembe.

Nyitottság mindig volt bennem, de ami visszahúz, az az idő. Nem azért mert mindig dolgozom, sokkal inkább a tapasztalat és rutin hiánya miatt csúszom meg.”

Főzéskor az egyszerűség a kulcsszó, de van egy bombabiztos receptje

Ha mégis használatba veszi a konyháját, nem bonyolítja a dolgokat: lazacszeleteket süt vákumozva, főzelékeket készít, ami pedig meglepő lehet, sokkal jobban szereti a porból készült krumplipürét, mint a valódit. Van azonban egy recept, amit szakácskönyv nélkül, saját kútfőből is világszínvonalúan el tud készíteni: „A stíriai metélttel szerettem volna bemutatkozni, de a verseny szabályai nem engedik, hogy desszertet készítsünk első alkalommal, ezért a séf barátommal átalakítottuk főétellé. Sós lett, adtunk hozzá halat, zöldfűszereket, és készítettem hozzá egy citrusos mártást, de azért az mégsem az igazi stíriai volt…”

210930_tul_1302-2-e1639633502982

Csonka András úgy érezte, rémület, halálfélelem és szakadék szélén tántorgás jellemezte küzdelmeit A Konyhafőnök VIP-ban.
Forrás:
RTL Sajtóklub

A bakik nem kerülik el

Ahogyan a műsorban és a Csonkitchen epizódokban is láthattuk, nem idegen a színésztől, hogy komikus szituációba kerül a konyhában: „A Konyhafőnök VIP után felbátorodva vettem egy gyorsforralót, amire régen azt hittem, hogy egy gép, de ott kiderült, hogy egy közönséges lábasról beszélünk. A mártásokhoz is vettem egy szűrőt. Nos, mindkettő használat nélkül csillog villog a polcon.”

Amikor azt kérdeztük, mi volt a legnagyobb konyhai bakija, viccesen azt felelte, csak bakijai voltak.

„Nővérem, aki nagyon jól főz, csinált nekem egyszer egy szakácskönyvet, amit kézzel írt meg. Legalább 50 receptet szedett össze, nagyon klassz az egész. Az első recept sütőtökkrémleves volt, elkezdtem csinálni.

Azt viszont nem írta le, hogy ez a leves főzés közben úgy bugyog, hogy felfröccsen a falra majdnem a plafonig. Azonnal abba is hagytam, mert elment a kedvem az egésztől.”

A Konyhafőnök VIP-ban is volt egy érdekes szituáció: „A piactéren 5 perced van, hogy összeszedd a hozzávalókat az ételedhez, de nem tudsz felkészülni rá előre. Halat kellett csinálni, kitaláltam, hogy salátahajót fogok készíteni hozzá levelestésztával.

Egy gyönyörű fej salátát találtam. Elkezdtük a főzést, amikor Ákos séf rákérdezett, hogy mit tervezek a káposztával. Akkor esett le, hogy nem salátát hoztam, hanem káposztát.”

Jávor szerette, Csonka semmi pénzért nem enné meg

Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, Jávor Pál rajongott a pacalpörköltért, Csonka Andrásról ez nem mondható el: „Nincs az a pénz, amiért megenném a pacalpörköltet, valamiért már az állagát sem szeretem. Pedig nem vagyok annyira válogatós. A kedvenceim egyébként gyerekkorom óta a meleg desszertek, mint például a palacsinta vagy a mákos guba. Anyukám nem volt nagy konyhatündér, de ezeket jól csinálta, a nyaraim úgy teltek, hogy minden nap ezt ettem. A lecsóról sajnos a refluxom miatt kell lemondanom, pedig imádom.

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!

Augusztus 28-án nagyszabású zenés show-műsor kerül megrendezésre, amely visszaröpít az 1920-as évek hangulatába. Jegyek kaphatók a sztárparádéra ITT!
Forrás:
Nekem Jávor – Zenei időutazás egy úriember társaságában

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.