Írd be, mit keresel:

Amiről nem lehet eleget beszélni: az önéletrajz és a motivációs levél

Talán azt gondolnád, hogy így a harmadik évezred hajnalán, amikor már hosszú évek óta elektronikus önéletrajz és motivációs levél elküldésével lehet állásokat megpályázni, nincs mit beszélni róla, mindenki tudja a dolgát, ismeri a formai követelményeket, és úgy egyáltalán, tudja, hogy melyiket miért kérik a lehetséges munkáltatók.
Cookta - 2022.09.17.
Amiről nem lehet eleget beszélni: az önéletrajz és a motivációs levél

Csakhogy a mellékelt ábra nem ezt mutatja, hiszen ha megkérdezel egy HR-est, hosszú órákat tudna sztorizni arról, milyen önéletrajzokkal találkozik vagy épp milyen motivációs levelekkel üldözik ki a világból.

A Zyntern.com állásportálon hirdető cégek munkatársai is biztosan találkoztak már nem egy hasonló esettel.

A siker legelső lépése

A Zyntern.com hasznos munkakeresési tanácsokkal is ellát, természetesen a gyakornoki munkák és friss diplomásoknak szóló álláshirdetések mellett.

Ezek közül is kiemelkedő jelentőségűek az álláspályázat során benyújtandó dokumentumok, amelyek – hangozzék ez bármennyire közhelyesen is – az első és megmásíthatatlan benyomást fogják tenni rólad a HR-es szemében.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy ne vedd félvállról ezt a feladatot, hiszen ez lesz a siker legelső lépése.

Mire ügyelj az önéletrajzod írásakor?

Alapvetően a CV lényege nem más, mint hogy gyorsan áttekinthető formában egyben legyen az összes iskolai végzettséged és munkatapasztalatod fordított időrendben, azaz a legfrissebbtől haladj visszafelé.

Természetesen beleszőheted a fontosabb eredményeidet egy-egy munka kapcsán, de ezt inkább címszavakban tedd, semmint körmondatokban.

Hasonlóképp adhatsz információt a nyelvtudásodról, valamint arról is, hogy mivel töltöd legszívesebben a szabadidődet.

Gyakori hiba, hogy lemarad az elérhetőség, és ez azért roppant problémás, mert szinte lehetetlen visszakeresni a több száz jelentkező között, hogy melyik e-mail cím tartozhat hozzád, így ezekről az alapvető elemekről se feledkezz meg.

Mivel a CV gyakorlatilag nem más, mint tények és adatok halmaza, ezért ezen csak akkor kell változtatni, ha új végzettséget szereztél vagy új munkahelyed lett.

Miben más a motivációs levél?

A motivációs levelet ezzel szemben kötelező jelleggel újra meg újra át kell fogalmazni, hogy cég- és pozícióspecifkus legyen.

Itt már jól jönnek a kerek egész mondatok, amelyeket logikusan felfűzve használhatsz arra, hogy bemutasd a HR-esnek, hogy ki vagy, milyen ember, hogy dolgozol, mi a fontos a számodra, és legfőképpen azt, hogy miért gondolod, hogy ott lenne a helyed az adott cégnél, és mit tudna profitálni az adott vállalat abból, ha nekik dolgoznál.

Ehhez persze ismerni kell önmagadat és az adott szervezetet is, mert csak úgy tudod majd összhangba hozni a kettőt.

Nem lehet elég korán kezdeni!

Mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy már a legelső diákmunkák esetén is hozd létre ezeket a dokumentumokat, és évről évre minél több tapasztalat gyűlik, annál beszédesebb és figyelemfelkeltőbb lesz mind az önéletrajzod, mind pedig a motivációs leveled, ezzel együtt pedig nő az esélyed arra is, hogy olyan munkát szerzel magadnak, amire igazán vágysz.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.