Írd be, mit keresel:

Milyen egy jó konyha?

A konyha berendezésével kapcsolatban manapság sokszor előfordul, hogy előtérbe helyezik a dizájnt a használhatósággal szemben. Ez csak abban az esetben szerencsés, ha nem használjuk a konyhát, különben nem tölti be funkcióját.

Cookta - 2022.09.20.
Milyen egy jó konyha?

Tervezd meg a konyhád!

L, U alak vagy konyhablokk? Mégis mik ezek? A mömax konyha kategóriájában találsz ezekre az elrendezés típusokra példát. Ahhoz, hogy az ideális elrendezést megtaláljuk, a konyha méretét, formáját és szokásainkat is szem előtt kell tartani.

A konyhai munkafázisokat három nagy terület köré csoportosíthatjuk:

  • Mosogató
  • Főzőlap vagy tűzhely
  • Hűtő

A lényeg, hogy a munkafolyamatok sorrendjében helyezzük el a konyhabútor elemeit, a három területet összekötve megkapjuk a konyhai munkaháromszöget. Ennek segítségével és a konyha alapterületét és méretét figyelembe véve kiválaszthatjuk az ideális elrendezést is.

A konyhai elrendezés típusai

Ha megvan a terv, és kész a munkaháromszög is a konyhánkra kivetítve, akkor azt kell végiggondolni, milyen elrendezést szeretnénk. Rosszabb esetben: mi fér el a konyhánkban. Nézzük meg, milyen elrendezés típusok vannak!

Az egysoros elrendezés ott javasolt, ahol csak egy oldalon van szabad hely a bútoroknak és konyhai gépeknek. A munkafolyamatok szempontjából ez a legrosszabb megoldás, mivel itt vannak a legtávolabb a háromszög sarkai egymástól.

A kétsoros vagy párhuzamos konyha az, amikor két hasonló konyhabútor kerül egymással szembe. Itt a legjobb a térkihasználás, és a munkával töltött idő is lerövidül. Hogy ne “szorítsa össze” a konyhát, érdemes a polcokat szabadon hagyni.

Az “L” alakú konyha a nagy terekben látványos és praktikus megoldás. Itt a legkényelmesebb a főzés, hiszen a háromszög csúcsai a legközelebb lehetnek egymáshoz.

Az “U” alakú konyha a párhuzamos továbbfejlesztett változata. Itt a két szemben álló szekrényt egy harmadik köti össze. Nagyon jó tárolóhely szempontjából, viszont ha nem vigyázunk, zsúfolt hatást kelthet.

Nagy területű konyhába tervezhető a “G” alakú elrendezés. Itt már négy oldalon van bútor, ami abból a szempontból lehet hátrány, hogy a munkaháromszög szögei nagyon távol lehetnek egymástól.

Ha kis alapterületű a lakás, akkor ajánljuk a konyhablokkot. A konyhablokkot praktikus és kompakt bútorok alkotják, amikkel gyorsan és kis költségvetésből is be lehet bútorozni a konyhát. A fal mellé is rakhatjuk, de egy szigetként, szabadon álló egységet is kialakíthatunk belőle.

Néhány jó tanács a konyha berendezéséhez

Ha már kiválasztottad a konyhai elrendezés típusát, akkor lehet belemenni a részletekbe. A lényeg, hogy az ergonómia, a kényelem, a fontos eszközök és területek elérhetősége meglegyen.

A szekrényekről szólva: a mömax konyha kategóriájában hasznos polcokat, rácsos elemeket, fiókokat és egyéb kiegészítőket is nagy választékban találsz. Ezekkel megoldhatod a tárolást, és helyet szabadíthatsz fel a konyhai tevékenységekhez.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.