Írd be, mit keresel:

A küzdősport fontos védőfelszerelése a fogvédő

A fogvédő egy olyan védőfelszerelés, amely számos sportág alapfelszerelése. Minden olyan sportban, ahol a fejet ütés érheti, mint például a baseball, a jégkorong, vízilabda, de beszélhetünk akár a rögbiről is, nem szabad elkezdeni a játékot fogvédő nélkül.
Cookta - 2022.09.25.
A küzdősport fontos védőfelszerelése a fogvédő

A küzdősportok esetében még inkább szükségszerű a használata, hiszen a test-test ellen folytatott küzdelem során a fejet is érik ütések és rúgások. A fog egy érzékeny területe a fejnek és könnyen történhet baleset, ami olyan károsodást idézhet elő, melyet csak hosszas kezelés és hatalmas költségek során lehet helyreállítani.

Hogyan véd a fogvédő?

Több sportág szabályrendszere előírja a SamanSport.hu oldalán is beszerezhető fogvédők használatát, mivel ezáltal biztonságba kerülnek a fogak, az íny és az ajkak. A fogvédő behelyezésével csökkenthető az ütések, rúgások, összefejelések vagy a szájba könyökölések során bekövetkezendő sérülés, így egy fontos terület kerül védelem alá.

Honnan ered a fogvédő?

Bár nincs teljesen biztos magyarázat az eredetére, de valószínűsítik, hogy kezdetekben az ökölvédők védekeztek kezdetleges fogvédők használatával, mégpedig úgy, hogy fogaik közé rongydarabokat szorítottak. Ennek a hatékonysága megkérdőjelezhető volt, így ezután többen is próbáltak valóban védelmet adó megoldást találni.

Ennek hatására nagyon sokféle fogvédő típust fejlesztettek ki, így találhatsz meleg vizes, géles, kétkomponenses, egysoros és duplasoros fogvédőt.

A legnépszerűbb termékek

Leginkább az egysoros fogvédő terjedt el, melyet a felső fogsorra kell feltenni, azonban némiképp védi az alsó állkapcsot is. A népszerűsége annak köszönhető, hogy sokkal könnyebb benne levegőt venni, mint a kétsoros változatban.

A fogvédők anyaga

Kétféle anyag a legelterjedtebb, mégpedig a termoplasztikus és a kétkomponensű. A termoplasztikus fogvédő esetében a forró vízben meglágyul a gumi és a fogsorra helyezve veszi fel annak alakját.

A kétkomponensű fogvédő esetében a kapott port a hozzá adott folyadékkal kell elkeverned addig, hogy egy sűrű masszát kapj. Ezt tedd bele a fogvédő keretbe, majd várj két percet, ezután pedig helyezd fel az egészet lassan a fogsorodra, figyelj arra, hogy a vájat középen legyen. Harapj rá az alsó fogsoroddal és tartsd a szádban körülbelül öt percig, amíg a massza megköt. Óvatosan vedd ki a szádból, a kitüremkedő anyagot pedig éles szerszámmal távolítsd el. 

Fogvédődet mindig tartsd a dobozában és használat után öblítsd le, így tisztán és higiénikusan tárolhatod.

A fog több funkciót is ellát, hiszen a normál emésztéshez elengedhetetlen az alapos rágás. Ezenkívül fontos esztétikai funkciója van, az ember pillantása elsők között esik a fogakra. A foghiány komoly hátrányt jelenthet a társadalmi életben, állásoktól eshetsz el, és a megítélésed sem lesz pozitív. A kiesett fog pótlása hidakkal vagy implantátumokkal lehetséges, ezek mind hosszadalmas és költséges beavatkozások, érdemesebb megelőzni a problémákat. Mindig viselj fogvédőt a küzdősport vagy más, arcra veszélyes sport során.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.